Minibuss med vanligt folk skapade oreda i Almedalen När ryktet gick att vanligt folk tagit sig till Almedalen utbröt panik. Notera att artikeln är satir och förmodligen inte återspeglar en sannolik händelseutveckling. Foto: Henrik Montgomery / TT

Satir Minibuss med vanligt folk skapade oreda i Almedalen

Satir Det blev en orolig start på Almedalsveckan när rykten spreds om att vanligt folk befann sig mitt bland svenska makthavare. Enligt Region Gotland har det politiska samtalet dock inte påverkats av händelsen.

I går runt lunchtid rullade en vit minibuss av märket Nissan ut från bildäck på en av Destination Gotlands färjor i Visby. Ryktet om det annalkande fordonet spreds snabbt bland de tusentals politiker och opinionsbildare som deltar vid årets Almedalsvecka. Enligt uppgift skulle minibussens totalt åtta passagerare varken tillhöra någon pr-byrå, branschorganisation eller känd lobbygrupp. Det skulle heller inte röra sig om högt uppsatta myndighetspersoner, namnkunniga mediepersonligheter eller karriärpolitiker med VIP-biljetter till årets emotsedda DJ Battle på Kallis.

– När jag förstod att vanligt folk var på väg rakt mot Almedalen släppte jag allt jag hade för händer – det vill säga en box rosévin – och flydde i säkerhet bakom ringmuren, säger en tidigare minister och nuvarande vd på ett bolag inom vård och omsorg.

Jag väcktes av ett ångestskrik och när jag tittade ut såg jag ett antal högt uppsatta tjänstemän inom Kommunal och minst en landshövding fly i panik

Säkerhetsansvarige Ingvar Kallum ser allvarligt på det inträffade.

– Vi på Region Gotland erbjuder en isolerad ö långt ute till havs dit politiker kan åka för att låta sig påverkas av starka ekonomiska intressen utan att störas av vanligt folk. Vi ser nu över våra rutiner.

Vad som utlöste krissituationen var en grupp ornitologer på väg att studera fågellivet på Gotska Sandön. Föraren, en 59-årig man från Uppsala, körde fel och hamnade tillslut på Cramérgatan som leder rakt mot den pågående politikerveckan. Misstaget upptäcktes emellertid av en medpassagerare och körriktningen kunde korrigeras, erfar En jobbig värld.

Vid det laget rådde emellertid redan fullt kaos i stora delar av Visby.

– Jag väcktes av ett ångestskrik och när jag tittade ut såg jag ett antal högt uppsatta tjänstemän inom Kommunal och minst en landshövding fly i panik längs kullerstensgatorna, säger en ledarskribent som försovit sig på Hotell Slottsbacken.

Flera event fick avbrytas

Åtminstone två noga regisserade politiska utspel fick avbrytas och ett mingel i Timbros monter senareläggas inför hotet om att vanligt folk kunde röra sig bland gästerna. Obekräftade rykten spreds också om att minibussens passagerare kommit för att diskutera ”politisk ideologi och klassfrågor”. Enligt en retorikexpert på plats i Almedalen rörde det sig av allt att döma om en misstolkning av begreppen ”ornitologi och småfåglar”. De felaktiga uppgifterna gjorde att ledande socialdemokrater med uppdrag hos internationella investmentbanker hittades gömda i buskar och håligheter i marken runt om i Visby långt in på eftermiddagen.

Region Gotlands volontärer har nu städat upp efter kaoset.

Även representanter för den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen som i år fått tillstånd av Region Gotland att delta på årets Almedalsvecka chockades när de hörde talas om att vanligt folk kunde befinna sig i Almedalen.

– När våra militanta medlemmar gick till attack mot barnfamiljer och pensionärer i Kärrtorp var det just vanligt folk som jagade oss från platsen, säger en medlem klädd i NMR:s karaktäristiska uniform.

Äldre nazister minns även hur en av rörelsens medlemmar fick en handväska slagen i huvudet av en helt vanlig tant i Växjö 1985. Många inom den rasideologiska miljön känner sig lättade efter beskedet att föraren till minibussen valde en annan väg.

– Nu kan vi fortsätta gå omkring med våra flaggor och kravallsköldar i Almedalen utan att riskera att stöta ihop med vanligt folk.

Region Gotlands volontärer har nu städat upp efter kaoset. Bland annat har en ryggrad upphittats och kan återfås mot beskrivning i informationstältet. Säkerhetschefen Ingvar Kallum är på det stora hela nöjd med hur den uppkomna krissituationen hanterades.

– Vi bedömer att händelsen inte kommer påverka det fortsatta politiska samtalet ett dugg!

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan