NMR till Solängsskolans loppis Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX.
Satir

NMR till Solängsskolans loppis

Satir Många föräldrar och elever höjde på ögonbrynen när aktivister från Nordiska Motståndsrörelsen dök upp på en loppmarknad som arrangerades av Solängsskolans femteklassare i Gävle förra året. Nu meddelar föräldrarådet att representanter från den rasideologiska miljön kommer finnas på plats även i år.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Enligt klass 6b:s klassföräldrar kommer nazisterna ha ett bokbord och dela ut flygblad på skolgården. Eventuellt kommer de även erbjuda hembränd sprit till försäljning. Det avslöjar ett internt mejl som En Jobbig Värld tagit del av. Överskott från loppmarknaden ska finansiera en klassresa till Kolmårdens djurpark.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och har inte mandat att säga nej till någon som vill delta i klass 6b:s loppis. Vi väljer att möta intolerans med tolerans, säger Mia Sturesson som är klassförälder i Solängsskolans klass 6b och medlem i det föräldraråd som arrangerar loppisen.

De kan väl arrangera sin egen loppis någon annanstans?

Om den varghybrid vars aggressiva beteende skrämde både barn och vuxna kommer finnas på plats i år igen är ännu oklart. Bland annat gick den stora hunden till attack mot en tax som tillhörde en av elevernas farmor. Enligt ägaren till varghybriden, en aktiv nationalsocialist, fick den mindre hunden citat ”skylla sig själv eftersom den var av en rasbiologiskt degenererad sort med krum kropp och korta ben som inte ens borde få kallas hund”, slut citat.

”Det är en åsikt vi inte delar men som måste få yttras i en demokrati”, skrev föräldrarådet i ett mejl med anledning av händelsen till de övriga föräldrarna i klass 6b.

I år har ett antal elever i 6b startat en namninsamling mot att nazister ska tillåtas delta på klassens loppmarknad. Föräldrarådet upplever initiativet som problematiskt.

– Jag menar att det går utmärkt att vara en svuren motståndare till en ideologi men ändå befinna sig på samma skolgård som dess representanter. Att delta i klass 6b:s loppis är givetvis inte att legitimera ouppfostrade hundar, säger klassföräldern Ester Nilsson, förälder till tolvåriga Lena.

Det förvånar mig att vissa mellanstadiebarn vill neka annorlunda och avvikande åsikter att komma till uttryck.

Bosse, 12 år, är även han besviken över att vissa klasskompisar väljer att inte delta på loppmarknaden.

– Namninsamlingen är ett hån mot såväl det demokratiska samhället som yttrandefriheten. Det förvånar mig att vissa mellanstadiebarn vill neka annorlunda och avvikande åsikter att komma till uttryck.

Bosse anser att det borde vara obligatorisk närvaro på loppisen. Han har för övrigt noterat att de som skrivit under uppropet är samma ”pk-elit” som valt vegetarisk kost i matsalen.

Janne, 12 år, säger att han inte är rädd för någonting – inklusiva varghybrider – och att ingen ändå bryr sig om ”gökarna” som har skrivit under protestlistan. Själv har han tillverkat ”superduper-många” smörknivar på träslöjden som han kommer att sälja på loppisen och ”tjäna hundra miljarder”.

Daniel, 12 år, är i sin tur mer tveksam. Han skulle gärna resa till Kolmården eftersom han är väldigt intresserad av delfiner. Men han tycker varghunden är otäck och vet inte om nazisterna tänker hålla den kopplad eller bara låta den springa fritt på skolgården.

– De kan väl arrangera sin egen loppis någon annanstans? Jag fattar inte varför nazister måste komma till vår på Solängsskolan?

Daniel och hans pappa har bakat fyra plåtar kanelbullar. Men nu lutar det åt att de stannar hemma den här gången.

– Jag vill inte att nazister ska försöka mörda pappa igen.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Jarl Ankarhem 29 apr 2017:

    Lysande. Keep up the good work!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev