Upphovsmannen bakom Dylans Nobeltal får underkänt
Satir

Upphovsmannen bakom Dylans Nobeltal får underkänt

Satir Enligt uppgifter till En jobbig Värld tyder mycket på att Bob Dylans omtalade Nobelföreläsning stals ur en kvarglömd ryggsäck i New Yorks tunnelbana i förra veckan. Vi har talat med ryggsäckens ägare.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kris Parker, 15, från New York, började inte med hemläxorna i tid trots återkommande uppmaningar från mamma. Måndagen den 5 juni skulle han och resten av klassen på Brooklyn Academy Highschool lämna in en uppsats om tre litterära verk med stor betydelse i den amerikanska litteraturhistorien. På söndag kväll hade den unge Parker fortfarande inte öppnat en enda bok utan istället ägnat hela helgen åt att ”chilla och spela basket”.

– När klockan passerat midnatt fick jag panik. Jag gick in på Sparknotes.com (en läxhjälpssajt, reds. anm.) fast fröken sagt att man inte får.

I ryggsäcken förvarade eleven sin lunchlåda, gympakläder samt en gul plastficka med en utskrift av sin skoluppsats.

Efter några timmars sömn anlände Parker till skolgrinden i god tid före klockan 08:00 på måndags morgon. Där upptäckte han att hans ryggsäck var försvunnen. I den förvarade eleven sin lunchlåda, gympakläder samt en gul plastficka med en utskrift av sin skoluppsats.

– Jag sprang mitt allra snabbaste tillbaka mot stationen. Men det var för sent. Tåget hade redan lämnat perrongen.

Kris Parker skrev samma kväll ut ett nytt exemplar av uppsatsen på sin pappas skrivare och lämnade den i den kursansvarige lärarens postfack följande morgon, tisdagen den 6 juni.

– Eleven fick dispens på grund av att han åtminstone inte påstod att hemläxan blivit uppäten av familjens hund, säger den kursansvarige mrs. Eleanora Fagan.

 Jag får skylla mig själv.

Vad som hände med den kvarglömda ryggsäcken, en blå Eastpak, är ännu oklart. Enligt personalen hos Metropolitan Transportation Authoritys hittegodsavdelningen har ingen ryggsäck som motsvarar beskrivningen omhändertagits.

Exakt hur uppsatsen i den gula plastfickan hamnade hos Svenska Akademiens kansli i Stockholm kan Kris Parker bara spekulera i.

– Någon måste ha hittat min ryggsäck, öppnat den och därefter faxat min uppsats till Sverige. Jag får skylla mig själv.

När fusket uppdagades underkändes Kris Parker i litteraturhistoria. Enligt studierektor William Ledbetter är det ett standardförfarande. Eleven måste nu istället tenta av ämnet under sommarlovet.

– Så här i efterhand inser jag att jag borde skrivit om texterna lite och inte bara kopierat och klistrat in. Men jag var verkligen supertrött, säger en ångerfull Kris Parker.

Hon kan bekräfta att det verkar som att någon har kryssat över namnet Kris Parker och i stället för hand skrivit dit ”Robert Allen Zimmerman”

När En Jobbig Värld kontaktar Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius kan hon bekräfta att det verkar som att någon har kryssat över namnet Kris Parker och i stället för hand skrivit dit ”Robert Allen Zimmerman” på det dokument som blivit känt som litteraturpristagarens Nobelföreläsning.

– Det påverkar inte det faktum att det rör sig om en unik och retoriskt fulländad text. Det anser både jag och resten av de aderton, säger Sara Danius.

Strax innan skolavslutningen igår erhöll Brooklyn Academy Highschool en donation på 900 000 USD från en okänd välgörare.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev