Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Godkänn
Kritiserad VM-låt återkallas Nu visar det sig att låten "Bäst när det gäller" aldrig har varit avsedd att skapa stämning kring Sveriges matcher i VM, utan istället lyfta Socialdemokratiska profilfrågor inför valet. Foto: Pontus Lundahl / TT

Satir Kritiserad VM-låt återkallas

Satir Popgruppen Gyllene Tiders skivbolag meddelar att singeln ”Bäst när det gäller” dras tillbaka på grund av ett missförstånd. Den officiella VM-låten är i själva verket avsedd att locka väljare åt Stefan Löfven (S).

Enligt bolagets representant har en olycklig förväxling av Per Gessles material råkat ske. ”Bäst när det gäller” skulle i själva verket ha skickats till Socialdemokraterna för att bli partiets officiella vallåt under den pågående valrörelsen.

”Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom det inträffade. Vi ber om ursäkt till alla inblandade”, skriver skivbolaget i ett pressmeddelande.

Gyllene Tiders singel som lanserades tidigare i veckan har mött minst sagt blandad kritik. Nu visar det sig alltså att låten aldrig har varit avsedd att skapa stämning kring Sveriges matcher i VM, utan istället lyfta Socialdemokratiska profilfrågor inför valet. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson har analyserat låttexten på uppdrag av En jobbig värld:

– Man inser omedelbart att låten inte alls handlar om fotboll utan om ett politiskt parti som till varje pris vill behålla regeringsmakten, säger Knutsson.

Hitten ”Sommartider” är en hyllning till semesterreformen

De inledande raderna ”när vi träffades i vimlet, det var ett hat-trick att minnas” syftar enligt SVT:s expert på valdagen 2014. Det hat-trick som nämns gäller de väljare som valde att rösta på S i såväl landstings– , kommunal– och riksdagsval. Med textraderna ”vi är bäst när allt står på spel, vi är bäst när allt kan gå fel” vill Socialdemokraterna sälja in partiets erfarenhet av att regera landet i tider av politisk oro.

– Allt tyder på ett mycket osäkert parlamentariskt läge efter nästa val samtidigt som ekonomin spås bromsa in och spänningarna i omvärlden öka. Med hjälp av handklapp hamras regeringsdugligheten in hos väljarna, säger Mats Knutsson.

Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator har Halmstadssonen Per Gessle sedan tidigare starka band till Socialdemokratin. Bandet Gyllene Tider hade sin storhetstid under tidigt åttiotal under epoken Palme. Hitten ”Sommartider” är en hyllning till semesterreformen och ”Vi två blir en” handlar, enligt Mats Knutsson, om vikten av blocköverskridande samarbeten.

Som så ofta när det gäller Per Gessles låttexter går det att ana subtila sensuella undertoner

Den låt som ursprungligen skulle ha skickats till Svenska Fotbollsförbundet – men istället hamnade hos Socialdemokraternas valgeneral John Zanchi – är Per Gessles helt nyskrivna ”Gå på kropp (bortamatch ikväll?)”. Låten sägs vara en tribut till förbundskapten Janne Anderssons lagbygge och starka defensiv.

Mats Knutsson:

– Men som så ofta när det gäller Per Gessles låttexter går det att ana subtila sensuella undertoner.

Låtens inledande textrader lyder som följer:

”Gå på kropp

Å spela fysiskt,

E det bortamatch ikväll?

Oh-oh-oh-oooh!” 

Gyllene Tiders båda nyskrivna singlar kommer ompaketeras och återlanseras i rätt kontext inom kort. Skivbolaget Universal beklagar det inträffade.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan