Twitterföljare hotar känsliga ekosystem Hanif Balis twitterföljare som förskjutits ur flockgemenskapen har setts ströva runt i Uppsalatrakten och i delar av Skåne och Småland. Obs! Satir. Arkivbild: Lise Åserud/Scanpix Norge
Satir

Twitterföljare hotar känsliga ekosystem

Satir Över åttiotusen twitterföljare till den moderate riksdagsledamoten Hanif Balis konto saknar sedan en vecka tillbaka naturlig ledare. Rapporter om en okontrollerad spridning i skog och mark oroar biologer.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Orsaken till att Hanif Balis twitterföljare lämnat de grottor och håligheter där de tidigare hållit sig gömda är att den stora flocken nu saknar en så kallad alfahane. Sedan Hanif Bali i söndags plötsligt lämnade den sociala plattformen har hans följare börjat vandra över landet i jakt på nya revir.

– Det är ett vanligt beteende hos flockdjur. I alfahanens frånvaro måste hierarkierna omdefinieras vilket leder till oro, säger etologen Konrad Lorentzon vid Uppsala Universitet.

Tillgången på föda gör att vissa kan lockas till bebyggda områden. Men det rör sig om nattaktiva varelser som i regel är mycket skygga för människor

Strider kan uppstå när ranglåga flockmedlemmar försöker avancera i hierarkin, något som är vanligast under vårvintern.

– Inte sällan resulterar dessa uppgörelser i att hela gruppen ger sig på den individ med lägst rang, det så kallade omegadjuret, säger Konrad Lorentzon.

Twitterföljare som förskjutits ur flockgemenskapen har setts ströva runt tillsynes planlöst i främst Uppsalatrakten och i delar av Skåne och Småland.

– Tillgången på föda gör att vissa kan lockas till bebyggda områden. Men det rör sig om nattaktiva varelser som i regel är mycket skygga för människor, säger Ester Hjort, docent i biologi och miljövetenskap på Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

Söder om Uppsala har man hittat spår efter twitterföljare i villaträdgårdar och soprum i form av spillning och kryptovalutor. Boende i området har även rapporterat att man nattetid hört läten i en otrevlig ton från undervegetation längs vägar och åkrar. Ett exemplar av den kanadensiske psykologen Jordan Petersons bok ”12 livsregler” hittades i går morse i en sandlåda på en förskola i Knivsta.

Enligt sociala medier-experter som En jobbig värld har talat med ska Hanif Balis twitterföljare vara ofarliga för vuxna människor

– En ökad tillväxt av twitterföljare hotar att drabba de känsliga ekosystemen i området. Särskilt under vårvintern när många fågelarter ruvar på ägg, säger biologen Ester Hjort.

Enligt sociala medier-experter som En jobbig värld har talat med ska Hanif Balis twitterföljare vara ofarliga för vuxna människor. Men hundägare bör ha sina djur kopplade och småbarnsföräldrar uppmanas att hålla sina barn under uppsikt om det rör sig twitterföljare i området.

Vem som bär ansvaret för den uppkomna situationen är oklart. Varken Jordbruksverket eller Skogsstyrelsen har vidtagit några åtgärder för att kontrollera spridningen men uppmanar fastighetsägare i drabbade områden att kontakta sina försäkringsbolag. Moderaternas partistyrelse lägger ansvaret på Hanif Bali. Denne säger i en kommentar att han inte har någon kontroll över sina följare på Twitter.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev