Fotbolls-vm skapar oreda i svenska butiker Det går vilt till i snabbköpsköerna rapporterar En jobbig värld. Foto Adam Ihse / SCANPIX
Satir

Fotbolls-vm skapar oreda i svenska butiker

Satir Den pågående VM-turneringen orsakar en ny typ av problem för butiksägare: spelade skador, så kallade filmningar. "De förstör hela veckohandlingen", säger en köande kvinna på Ica Maxi i Sickla.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ica Maxi i Sickla var välbesökt igår eftermiddag och köerna till kassorna ringlade långa. När en röst i högtalarsystemet meddelade att ytterligare en betalningsterminal skulle öppna började ett flertal kunder röra sig i riktning mot den nyöppnade kassan.

– En man med varukorg trängde sig in precis framför mig och därefter förlorade han plötsligt balansen, berättar en 41-årig kvinna som var på väg med sin kundvagn för att betala sina varor. Enligt vittnen på plats sträckte den 37-årige mannen ut armarna, böjde ryggen bakåt i en båge innan han dråsade in i smågodishyllan. Skrikande av smärta rullade han runt på golvet med händerna runt smalbenet.

– Man kunde tydligt se hur han sökte butikspersonalens blickar redan under själva fallet, säger kvinnan.

Flera kunder upprördes av mannens osportsliga beteende och gestikulerade vilt. Många delade åsikten att det rörde sig om en filmning. De sågs göra tecknet för ”diving”, det vill säga en liten dykrörelse med båda händerna framför kroppen. På lagret kunde butikschefen backa bilderna från övervakningskamerorna och konstatera att, nej, det förekom ingen kontakt mellan kund och kundvagn. Mannen försökte filma till sig fördelar i jakten på att hinna först till den nyöppnade kassan.

Det är rutinerat. Han ser kundvagnen komma rullande och utnyttjar situationen.

När känslorna svalnat tvingades butikspersonal kalla till sig mannens fru som behandlade skadan på skenbenet med hjälp av veckans kampanjvara – en deospray av märket Axe. Mannen kunde därefter haltande ledas fram till rullbandet och börja lasta upp sina varor först av alla, till övriga kunders missnöje.

– Jag tycker att det har gått för långt. Filmningarna förstör hela veckohandlingen, säger en besviken kund som väntade på sin tur i kassan bredvid.

Ytterligare en kund som befann sig i butiken samtidigt för att handla snacks och läsk inför morgondagens åttondelsfinaler i herrfotbolls-VM visar större förståelse för agerandet.

– Det är rutinerat. Han ser kundvagnen komma rullande och utnyttjar situationen.

Svensk Handel utreder nu möjligheten att införa videogranskning i särskilt utsatta butiker. Vid svårbedömda situationer kommer butikspersonalen göra ett rektangulärt tecken i luften, stänga kassan och gå ut på lagret för att studera händelsen på bildskärmar och på så vis göra en bedömning av händelsen.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Enligt Björn Bergström, analytiker på branschorganisationen Svensk Handel, rör det sig om ett växande problem på externa handelscentra runt om i landet. På Ica Maxi i Sickla var det tredje gången samma dag som kunder simulerat skador i butiken. Samma förmiddag fingerade en kund huvudskada vid fruktdisken och på kundparkeringen fick en annan kund bäras bort på bår efter en mindre dispyt runt en parkeringsplats. Enligt vittnen på plats föll en man ”väldigt enkelt” när en bil passerade bakom honom medan han packade in sina varor. Efter en stund reste sig mannen från båren, tillsynes oskadd, och lämnade parkeringsytorna i sin bil.

Svensk Handel utreder nu möjligheten att införa videogranskning i särskilt utsatta butiker. Vid svårbedömda situationer kommer butikspersonalen göra ett rektangulärt tecken i luften, stänga kassan och gå ut på lagret för att studera händelsen på bildskärmar och på så vis göra en bedömning av händelsen. Enligt Svensk Handel finns ett samband mellan den pågående VM-turneringen i herrfotboll i Ryssland och osportsligt beteende i butik. Problemen väntas avta efter den 15 juli då turneringen avslutas.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar