Föräldrar rasar mot grannens sjuka Halloweenspex Arkivbild från Halloween på Gröna Lund. Foto: Hanna Franzén/TT
Satir

Föräldrar rasar mot grannens sjuka Halloweenspex

Satir Ett antal barn uppges ha blivit traumatiserade efter ett besök i ett bostadshus i Tallkrogen under Halloween. Den utpekade grannen uppger att han inte har bott i bostaden sedan 2006, rapporterar En jobbig värld.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

En grupp barn från Tallkrogen i södra Stockholm hade under torsdagskvällen klätt ut sig för att gå för att traditionsenligt fråga sina grannar om ”bus eller godis?”. När barnen ringde på dörrklockan till en bostad i området upptäckte de att ytterdörren stod öppen. Barnen gick in i det nedsläckta huset där ingen verkade ha varit hemma på flera år. Ett av barnen riktade sin ficklampa mot sitt eget ansikte och började läsa högt ur några av de tidningar som lämnats framme på köksbordet.

– Artikeln handlade om hur Jimmie Åkesson och andra framstående medlemmar i partiet under en konferensresa till Tallin sjungit nazistiska kampsånger, säger en pappa till ett av barnen. Enligt barnens föräldrar var tioåringarna upprivna och skrämda av upplevelsen i grannhuset.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar på SD-kvinnors höstkonvent oktober 2019.
Foto: Magnus Andersson/TT kod

I en annan tidning hittade barnen nämligen uppgifter om att flera av Sverigedemokraternas förtroendevalda hade dömts till fängelse och andra hade stora skulder till Kronofogden. Det förekom även bilder som visade partiets representant framför en hakkorsflagga iklädd nazistuniform. Det förekom även uppgifter om hur partiets representanter så sent som 2008 stött den nazistiska rörelsen i Sverige.

Det hade kunnat räcka med att exempelvis jaga barnen med en yxa iförd målvaktsmask.

– Det är väldigt svårt att förklara för ett barn när vi nu står inför den mest dramatiska politiska omvälvningen i Sverige sedan andra världskriget, säger pappan som känner sig skakad av grannens ”utstuderade spex”. Han och de övriga föräldrarna överväger nu rättsliga åtgärder mot den utpekade grannen som de anser gått alldeles för långt i sina försök att skrämma barnen.

– Det hade kunnat räcka med att exempelvis jaga barnen med en yxa iförd målvaktsmask. Den här typen av practical jokes får ju barnen att frukta att ett rasistiskt parti är på väg att ta makten i Sverige just i detta nu.

Enligt flera av föräldrarna har deras barn inte bara drabbats av mardrömmar utan även börjat ställa frågor om vad vuxenvärlden egentligen har känt till om Jimmie Åkesson, mannen som siktar på att bli Sveriges nästa statsminister.

– Min dotter har frågat mig ifall jag kände till att SD samarbetat med andra högerextrema och fascistiska partier i Europa. Vad svarar man på en sådan fråga? undrar en upprörd mamma till ett av de drabbade barnen.

Men att placera ut tidningar där barnen själva kan läsa om det som ingen längre pratar om – det är att gå alldeles för långt,

Att stänga in barnen i källaren och klä ut sig till dement kirurg för att hota att sy ihop barnen mun-till-anus så de bildar en så kallad human centipede är en sak, menar ytterligare en vårdnadshavare till ett av de drabbade barnen.

– Men att placera ut tidningar där barnen själva kan läsa om det som ingen längre pratar om – att Sveriges i nuläget kanske största politiska parti har sina rötter i nazismen. Det är att gå alldeles för långt, säger den bekymrade föräldern.

Enligt polisen är det inget lagbrott att vare sig glömma låsa sin ytterdörr eller städa undan gamla tidningar.

Grannen hävdar i sin tur att han är oskyldig. Sedan 2006 har han bott på heltid i Spanien och vistats endast sporadiskt i sin bostad i Tallkrogen. Det sista han minns av SD var att de fick 2,93 procent av rösterna i riksdagsvalet 2006 och att detta av politiska bedömare ansågs vara en stor framgång för partiet. Att samma missnöjesparti skulle vara det som för första gången på 102 år hotar att peta Socialdemokraterna från sin ledande position är något han aldrig kunnat föreställa sig. Han hoppas att inget av barnen kommit till skada. Enligt polisen är det inget lagbrott att vare sig glömma låsa sin ytterdörr eller städa undan gamla tidningar.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev