Oberoende Realistisk och Kostnadsmedveten Allmänhet ORKA är en ideell medlemsförening för alla som fungerat som passiva åskådare till den migrationskris som drabbade Europa till följd av kriget i Syrien 2015.
– Vi var många som betraktade händelserna på avstånd utan att göra ett dugg för att hjälpa till. Inga kan skylla på oss för den rådande situationen i Sverige vilket är viktigt att belysa, säger föreningens grundare Jan Ericson, 47.
Alla de som förblev sittande hemma i soffan i stället för att hjälpa de familjer som flydde undan krig och förföljelser förtjänar att uppmärksammas och hyllas för sina insatser, skriver ORKA i en gemensamt undertecknad debattartikel. Nu kräver man att regeringen och statsminister Stefan Löfven riktar ett särskilt tack till alla de som utan tanke på sitt eget välbefinnande konsekvent ignorerade alla rop på hjälp från människor i nöd.
Vi hade modet att säga att Sverige är ett av världens rikaste och mest glesbefolkade länder.
”Vi hade modet att säga att Sverige är ett av världens rikaste och mest glesbefolkade länder och att erbjuda skydd åt så många utsatta människor på en gång skulle innebära att Sverige inte längre förblev exakt likadant som förut”, skriver föreningen i debattartikeln.
Flera av ORKA:s medlemmar vittnar om att de har haft exempelvis madrasser och begagnade kläder där hemma som kunde ha använts när flyktingkrisen kulminerade i oktober 2015, men som man i stället lät bli liggande på vindar och i förrådsutrymmen.
– Det hade varit ett bekvämt att bli av med en massa oanvända kläder som bara tar plats i garderoben och ge dem till behövande, säger Evelina Jansson, 23, som är passiv stödmedlem till ORKA.
Frågan är vem som lidit mest?
Men i stället för att vara naiv när tusentals familjer sökte skydd i Sverige tvingades Evelina köpa ytterligare en garderob från Ikea för att få plats med sina kläder.
– Den var jättejobbig att montera och det fattades dessutom en skruv. Så frågan är vem som egentligen har lidit mest?
Föreningen har samlat in över hundra berättelser där där anonyma personer refererar till olika brott och kriminalfall de läst om i tidningen kopplade till gärningsmän med utländskt klingande namn och därefter konstaterar: Vad va det vi sa?
I dag utgörs ORKA:s styrelse av tio styrelseledamöter och närmare 40 ideellt arbetande medlemmar. Målet är att bekämpa empati och solidaritet i samhället innan det är försent. ORKA kommer inte bara att slå ut med armarna och säga ”Vad va det vi sa” på arbetsplatser eller familjehögtider eller ge uttryck för liknande åsikter i sociala medier. De kräver även ett offentligt erkännande av regeringen för sitt mod att vara passiva åskådare till den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Helst ett erkännande i form av H.M. Konungens medalj.