Åkesson utbildar Kristersson i raggningsteknik Mötet mellan Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) var enligt En jobbig världs källor en konsultation i raggningstekniker. Foto: Claudio Bresciani / TT
Satir

Åkesson utbildar Kristersson i raggningsteknik

Satir I onsdags besökte Jimmie Åkesson (SD) moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att dela med sig av sina egna framgångsrika tips för att ragga väljare.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Enligt källor nära Ulf Kristersson (M) har partiledaren länge upplevt att han har en personlighet som inte uppskattas av väljarna. Jimmie Åkesson (SD), som av många bedömare betraktas som en mästare i konsten att attrahera väljare, bjöds därför in till Kristerssons arbetsrum för en konsultation.

– Väljarna vill ha en alfahane som bejakar sin naturliga maskulinitet och visar vem som bestämmer. Inte någon mesig liberal som inte vet vad han vill, säger en källa från Riksdagshuset. I korridoren hördes hur Åkesson med eftertryck uppmanade Kristersson att ”respektera kuken”.

Ett av de raggningstricks som Åkesson enligt samma källa lärde ut till Kristersson för att bli mer framgångsrik i umgänget med väljarna är att bära något iögonenfallande klädesplagg eller accessoar. Det kan exempelvis röra sig om en speciell hatt, en fjäderboa, en militäruniform eller något annat som får partiledaren att sticka ut från mängden och fungera som en konversationsstartare med väljaren. En metod som av raggningsexperter kallas ”peacocking”. Åkesson själv har ofta synts använda mycket tajta t-shirts med tryck av typen ”I hjärta Sölvesborg” eller ikläda sig en traditionell svensk folkdräkt, vilket har fått väljarna att flockas runt honom.

Ett av de raggningstricks som Åkesson lärde ut till Kristersson för att bli mer framgångsrik i umgänget med väljarna är att bära något iögonenfallande klädesplagg eller accessoar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson delade med sig av sina bästa raggningsknep. På bilden talar han på partiets sommarfestival i Sölvesborg.
Foto: Johan Nilsson / TT

Inom Moderaterna hoppas man nu att Kristersson ska lära av Åkesson, bli mer attraktiv i väljarbasens ögon och bryta de negativa opinionssiffrorna.

– Vi har inom partiet nästan tyckt lite synd om Ulf som ofta uppträder blygt och bortkommet i mötet med väljarna, säger en uppgiftslämnare inom Moderaterna.

Ytterligare ett av de tricks som Åkesson uppges ha lärt ut till Kristersson kallas ”the neg”. Eller på svenska ”att negga”. Det går ut på att man helt enkelt milt förolämpar väljaren. Tekniken går ut på att påverka väljarens självkänsla och på så vis göra denne mer sårbar för framstötar.

Det är viktigt att komma ihåg att det bara fungerar på oerhört attraktiva väljare.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det bara fungerar på oerhört attraktiva väljare – en nia eller tia på en tiogradig skala. Sådana som är vana att få skatteslättnader eller tillhör LO-kollektivet, säger Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge som fanns på plats under mötet, men inte vill ge ytterligare kommentarer.

Enligt uppgifter till En jobbig värld syntes Ulf Kristersson senast igår eftermiddag i Täby Centrum där han under ett partievent mötte väljarna iförd en knallrosa cowboyhatt. Flera av de förbipasserande reagerade på Ulf Kristerssons platåskor och att han uppträdde respektlöst och otrevligt i synnerhet mot vita nationalkonservativa män i seglarjacka. I en kommentar från partikansliet säger man att partiledaren fortfarande behöver tid för att slipa på sin raggningsteknik.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev