S: Fler högskolekurser för yrkesverksamma Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S). Arkivbild. Foto: Christine Olsson / TT

S: Fler högskolekurser för yrkesverksamma

Vidareutbildning Fler högskoleutbildningar som riktar sig till yrkesverksamma, det ska Socialdemokraterna ordna efter att partikongressen tagit beslut om nya riktlinjer på tisdagen. Högskoleministern berättar för Arbetsvärlden att partiet har tagit intryck av TCO:s förslag.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är högskoleminister Helene Hellmark Knutsson som får de nya riktlinjerna från partikongressen på sitt bord.

S riktlinjer

Utdrag ur Socialdemokraternas beslutade preliminära riktlinjer om fler möjligheter att studera vidare. Dokumentet kan hittas här.

  • S vill att utbudet av fristående kurser och påbyggnadsutbildningar vid högskolor och universitet ska öka så att fler yrkesverksamma kan omskola sig och kompetensutvecklas.
  • S vill att högskolans uppgift att ge uppdragsutbildningar ska tydliggöras.
  • S kräver att utbildningen kan ske på flexibla tider och på distans.
+ Expandera

Som socialdemokratisk minister kommer hon att jobba vidare med att förbättra möjligheterna för yrkesverksamma att läsa på högskola, för att kompetensutveckla eller sadla om.

– Tiden är förbi då man utbildade sig en gång och sedan jobbade med det i resten av sitt arbetsliv. Inte minst den tekniska utvecklingen och digitaliseringen har skapat ett stort behov av att vidareutbilda sig och också att omskola sig, säger Helene Hellmark Knutsson till Arbetsvärlden.

Vi har sett att det finns en brist på fristående kurser.

Det innebär bland annat att Socialdemokraterna framöver ska arbeta för ett bättre utbud av korta kurser och utbildningar för yrkesverksamma.

Det är en fråga i vilken TCO uppvaktat regeringen. Den fackliga centralorganisationen har identifierat ett stort behov av vidareutbildning och kompetensutveckling hos tjänstemän – och tagit fram ett förslag till omställningsuppdrag för högskolan. Det innehåller också ett förslag till nytt resurstilldelningssystem till lärosätena.

Har ni tittar närmare på TCO:s förslag?

– Ja, vi har tittat på det och det är utifrån det som vi vill förtydliga det här omställningsuppdraget. Högskolan och universitetet har redan det här uppdraget i dag men vi har sett att det finns en brist på fristående kurser och påbyggnadsutbildningar, säger Helene Hellmark Knutsson, och fortsätter:

– Det kommer jag jobba vidare med nu, att se till att vi får ett utökat utbud för yrkesverksamma. Vi ser också över styrningen och resurstilldelningen till högskolan i en ny utredning.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar