Riktade arbetsmarknadsinsatser bättre än arbetslöshetsmål

Finanspolitik I stället för att sikta på lägst arbetslöshet i EU 2020 borde regeringen sätta upp flera mål för olika problem på arbetsmarknaden, menar Finanspolitiska rådet.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Finanspolitiska rådet ger finansministern skarp kritik på ett antal punkter i sin årliga granskning av Sveriges finanspolitik. Bland annat ser man det som omöjligt att nå målet om lägst arbetslöshet i EU 2020 om inga ovälkomna åtgärder sätts in.

Målet är också felformulerat, menar rådet. Detta eftersom en stor del av de som räknas in i de europiska arbetslöshetssiffrorna i dag är heltidsstuderande ungdomar. Ett bättre sätt vore i stället att formulera flera mål på separata områden, såsom insatser för nyanlända, snabbare inträde på arbetsmarknaden för unga och en succesivt höjd genomsnittlig pensionsålder.

Frångår ramverket

Först och främst får regeringen kritik från Finanspolitiska rådet för att det nu finns en betydande avvikelse mellan det strukturella sparandet och vad överskottsmålet kräver.

– Som vi tolkar det säger regeringen att Sverige har råd att låna och att statens finanser är goda, men den synen är inte förenlig med ramverket och inte förenlig med en stabil finanspolitik, sa rådets ordförande John Hassler när rapporten presenterades.

I förra veckan presenterade Riksrevisionen liknande kritik mot regeringens finanspolitik, där man bland annat pekade på att utgiftstaket i princip har höjts utan att riksdagen beslutat om det. Läs Riksrevisionens rapport här.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar