Det har hänt flera gånger att politiker gjort utspel eller kampanjat i polisuniform. Mest känd för detta är Fredrik Kärrholm, M, som ofta anspelar på sin tidigare karriär inom yrket. När han kandiderade till riksdagen 2022 hade valaffischerna en bild på honom i uniformen. Samma bild delas fortfarande vidare i hans sociala medier. Bilden figurerade också i bakgrunden när han i en intervju pratade om sitt företag i säkerhetsbranschen och kandidaturen.
Polisens uniformsregler
Polisens uniformsreglemente reglerar idag hur uniformen får användas utanför tjänsten. Men där ligger fokus på begravningar, tjänstgöring utomlands och domstolsframträdande.
I fall som går utanför dessa kan tillåtelse ges av högre chef inom polisen.
Den partsgemensamma arbetsgruppen inom Polisen ska nu ta fram förslag på förändringar i regelverken.
Uniform och spridandet av politiska åsikter borde regleras hårdare och att göra det med vinstintresse borde inte vara tillåtet för poliser, enligt rikspolischef Petra Lundh. Frågan om hur polisuniformen bör få användas utanför tjänsten har varit uppe i myndighetens etiska råd.
”Där var alla överens om att det inte är lämpligt att bära uniform i samband med deltagande i demonstrationståg eller då man på annat sätt manifesterar personliga åsikter av exempelvis politisk eller religiös natur. Det ska inte heller vara tillåtet att bära uniform i vinstsyfte, det vill säga i samband med reklam för olika produkter eller tjänster.”, skriver Petra Lundh till Polistidningen.
Nya uniformsregler ska utredas inom polisen
Både fack och arbetsgivare är överens om att reglerna behöver ses över för hur polisuniform får bäras i sammanhang utanför den direkta yrkesutövningen. Nu tillsätts en grupp bestående av båda parter, rapporterar Polistidningen.
Men Fredrik Kärrholm har inte varit anställd av myndigheten sedan 2021. Det är också något han tar fasta på när Arbetsvärlden når honom.

”Jag delar etiska rådets uppfattning, och tycker att poliser som uppbär anställning endast ska bära sin uniform när de är i tjänst. Det är dock något annat att före detta poliser som kandiderar i allmänna val eller är förtroendevalda tydliggör sin yrkesbakgrund med bilder från sin tidigare tjänstgöring”, skriver han till Arbetsvärlden.
Han anser exempelvis att det var olämpligt när SSU:s ordförande Lisa Nåbo lät sig intervjuas om politik i uniform när hon fortfarande var anställd. Men när det begav sig var Fredrik Kärrholm däremot positiv till hennes intervju i uniform, vilket han sagt till Dagens ETC.
Martin Melin, L, är dock ytterligare ett positivt exempel på hur den polisiära bakgrunden kan användas på ett lämpligt sätt i politiken.
Polisfacket: Även ex-polisers användning ett problem
Men ur polisfackets synvinkel är tidigare polisers användning av uniformen även det ett potentiellt problem. Vice förbundsordförande Sophia Willander, säger att det är det fackets förhoppning att arbetsgruppen även ska titta på hur före detta poliser får framställa uniformen.

– Vi tycker också att det är problematiskt hur man använder sig av sin gamla yrkesutövning. Det handlar mycket om förtroendet för svensk polis och hur det skadas när före detta poliser gör val för sitt eget och inte polisens bästa.
Nu ska arbetsgruppen ta fram förslag på förändringar i regelverken. Då ligger fackets tyngdpunkt på att skydda medlemmarna från att begå ogenomtänkta misstag som kan sätta dem själva i en svår eller direkt farlig situation. Samtidigt ska också allmänhetens förtroende värnas, vilket kan skadas av enskilda polisers olämpliga agerande.
– Regelverket som det ser ut idag är inte tillräckligt. Vi har för stora gråzoner kring just bärande av uniform i privata sammanhang i exempelvis sociala medier, säger Sophia Willander.
Kärrholm: ”Kan inte göra det otillåtet”
Men Fredrik Kärrholm har ingen oro för att Polisens förändrade regler skulle få någon konsekvens för honom själv.
”Polismyndigheten kan inte och kommer inte göra det otillåtet för före detta poliser att vare sig berätta om eller visa bilder från sin tidigare tjänstgöring.”, skriver han i ett mail till Arbetsvärlden.
Arbetsvärlden har sökt SSU-ordföranden Lisa Nåbo för en kommentar, men hon har inte kunnat nås.
Tidningen har även sökt rikspolischef Petra Lundh, men har inte fått någon återkoppling.