Riksbanken tror fortfarande på 2 procents inflation i år

Penningpolitik –Vi kommer att nå inflationsmålet på 2 procent i slutet av året.
Det sade förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick i ett tal i dag.
21 aug 2015 | 14:09
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Riksbankens förste vice chef Kerstin af Jochnick gav i dag en förhållandevis ljus bild av omvärlden och av svensk ekonomi när hon höll sitt första tal efter sommaruppehållet, på SNS – Studieförbundet näringsliv och samhälle.

Kerstin af Jochnick, förste vice riksbankschef.

Kerstin af Jochnick, förste vice riksbankschef.

Det går bra för svensk ekonomi, konstaterade hon, och Riksbankens bedömning vid det senaste räntemötet som hölls i juli, är att efterfrågan i världen kommer att vända uppåt framöver. Även om det finns risker med Greklandskrisen, ett sjunkande oljepris och Kinas devalvering av yenen.

Global arbetslöshet sjunker

– Vi kommer att nå inflationsmålet på 2 procent i slutet av året, sade Kerstin af Jochnick. Den låga globala inflationen är på väg att bottna, och vår bedömning i juli var att den så småningom är på väg upp.

En av faktorerna som talar för ökad global efterfrågan är att arbetslösheten sjunker. Det driver upp löneutvecklingen och efterfrågan generellt.

Debatten om det kloka i att Riksbanken har ett tydligt 2 procentigt mål för inflationen intensifierades när Riksbanken i somras lite oväntat sänkte reporäntan på –0,25 procent till –0,35. Varje ny sänkning av reporäntan eldar på den redan heta bostadsmarknaden ännu mer.

Men Kerstin af Jochnick var tydlig med att inflationsmålet står fast. Åtminstone så länge.

– Man ska inte ändra procentsatser under tiden som man arbetar med att uppnå sina mål. Men det är en diskussion som man får föra parallellt med arbetet mot målet.

Nästa räntebesked den 3 september

Nästa räntemöte håller direktionen den 2 september. Dagen efter offentliggörs direktionens beslut om vad som händer med reporäntan.

När det gäller risken för bostadsbubbla upprepade Kerstin af Jochnick tidigare uppmaningar från Riksbanken till politikerna.

– Det är av största vikt att regeringen skyndsamt ser till att Sverige får ett fungerade ramverk för den finansiella makrotillsynen, och att Finansinspektionen får mandat att införa amorteringskrav. Utöver det behövs ytterligare åtgärder för att minska hushållens skuldsättning.

21 aug 2015 | 14:09
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev