Regeringen backar om karensavdraget Regeringen ändrar nu i sin nya utredning om karensavdrag, så att anställda inom vård, skola och omsorg eventuellt får slippa avdraget vid sjukdom. Foto: Anders Wiklund / TT

Regeringen backar om karensavdraget

Karens vid sjukdom Regeringen backar nu i frågan om ny karensutredning. Efter kritik från främst SD ska man nu se över om anställda i kontaktyrken ska slippa avdraget.
31 jan 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det var i förra veckan som regeringen skrotade utredningen om karensavdraget, som bland annat skulle se över hur det kunde bli mer solidariskt för människor som jobbar i kontaktyrken, som inom vård och förskola till exempel.

I stället tillsattes en intern utredning på regeringskansliet, med nya direktiv. Det fick flera fackförbund och SD att gå i taket.

SD gick till val på slopat karensvdrag för vissa yrkesgrupper. Därmed riskerade den nya utredningen att inte få en majoritet i riksdagen för eventuella förslag.

Nu rapporterar nyhetsbyrån TT att regeringen backar i frågan.

– Vi breddar utredningen ytterligare, säger Anna socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till TT.

Inget ytterligare karensavdrag

Det innebär bland annat att ytterligare karensavdrag under en och samma sjukperiod inte ska tas med i utredningen.

Och att även denna utredningen ska se över om avdraget ska avskaffas för den som inte kan jobba hemifrån.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar