SD kallar minister till utskott efter skrotad karensutredning SD:s socialpolitiska talesperson Linda Lindberg säger att regeringens beslut att lägga ned karensutredningen var okänt för partiet. Foto: Pelle T Nilsson

SD kallar minister till utskott efter skrotad karensutredning

Karens vid sjukdom SD säger sig inte vara inblandat i beslutet som regeringen kom med i går, att skrota karensutredningen och tillsätta en ny. Partiet kommer nu att kalla socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till socialförsäkringsutskottet för svar.
27 jan 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Som Arbetsvärlden kunde berätta igår läggs den så kallade karensutredningen ner, och ersätts med en ny intern utredning på regeringskansliet.

Den tidigare utredningen som tillsattes av den förra S-ledda regeringen skulle bland annat se över reglerna för karens och sjuklön, som att se på fördelningseffekter.

Nu blir det i stället en intern utredning på regeringskansliet, som kan komma fram till att avdraget ska ses över.

Karens splittrar regeringspartierna

Inställning till karensavdraget bland regeringspartierna ser olika ut. KD välkomnade den förra utredningen. Liksom SD.

– Regeringens beslut att lägga ned den utredning som skulle se över karensavdraget var okänt för oss och är ingenting som vi varig delaktiga i, säger SD:s socialpolitiska talesperson Linda Lindberg i ett pressmeddelande.

Kallar minister Anna Tenje till utskottet

SD kräver att ansvarig minister, Anna Tenje (M), kommer till socialförsäkringsutskottet för att få svar på ”varför man väljer att nedprioritera en så pass viktig fråga”.

– Karensdagen utgör en stor börda för många särskilt utsatta yrkesgrupper inom bland annat vården, inte minst i dessa tider då många svenskar upplever en stor ekonomisk osäkerhet. Vi är därför mycket kritiska till att regeringen valt att fatta det här beslutet, säger Linda Lindberg .

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar