Karensutredning slopas – ersätts av intern utredning Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) kastar den förra regeringens karensutredning och tillsätter en ny. Foto: Christine Olsson/TT

Karensutredning slopas – ersätts av intern utredning

Karens vid sjukdom Utredningen om karensavdraget läggs ner. Något som får Kommunal och LO att rasa. Samtidigt tillsätter regeringen en ny intern variant.
26 jan 2023 | 12:07
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0

Under dagens regeringssammanträde lades den offentliga utredningen om karens ner. Den tillsattes av den förra regeringen, och skulle vara klara i slutet av september. Något som Altinget var först att rapportera om.

Utredningen skulle bland annat se över om vissa yrkesgrupper drabbas extra hårt av karensavdraget.

Kommunal: ”En straffavgift för alla som inte kan jobba hemifrån”

– Att högerregeringen skrotar utredningen innan den ens fått slutrapportera är under all kritik. Karensavdraget är en orättvis straffavgift för alla som inte kan arbeta hemifrån. Jag häpnar över hur den sittande regeringen behandlar hundratusentals välfärdsarbetare, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal i ett pressmeddelande.

Men regeringen tillsätter samtidigt en ny utredning, med nya direktiv. Arbetet ska dock ske internt på regeringskansliet.

”Motverkar omotiverat hög korttidssjukfrånvaro”

I ett mejl till Arbetsvärlden skriver äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att arbetet startar omgående.

– Det är angeläget att se över karensavdraget men uppdraget bör förändras och förtydligas samt knytas närmare Regeringskansliet arbete. Därför har vi valt att bredda utredningen. Karensavdraget fyller en viktig funktion som självrisk för att motverka omotiverat hög korttidssjukfrånvaro.

Hon skriver vidare att ändringen från karensdag till karensavdrag är relativt ny, och att regeringen vill förstå vilket genomslag den fått.

Arbetet ska presenteras i en departementsskrivelse senast den 15 december i år.

Flera fack vill få bort avdraget

Även Vårdförbundet har länge velat få bort karensavdraget.
– Vi organiserar medlemmar som är extra utsatta för smitta, det behöver regeringen ha med sig när de arbetar vidare med frågan. Karensavdraget drabbar ju kvinnor särskilt hårt då välfärdsyrkena är kvinnodominerade, så det är mycket dåligt ur en jämställdhetssynpunkt. Man ska inte straffas ekonomiskt för att man är hemma när man är sjuk och tar ansvar får både sin egen hälsa och för att undvika att sprida smittsamma sjukdomar, säger ordförande Sineva Ribeiro.

Inte heller LO är nöjda med nya direktiv.

– Begrepp som ”vobba” och ”jobba hemma” finns inte för arbetare. De måste arbeta på sin arbetsplats. I praktiken är karensavdraget en straffavgift från staten för dessa. En dagslön som försvinner kan göra att ekonomin inte går ihop i slutet av månaden. De sociala konsekvenserna är stora, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i en kommentar.

26 jan 2023 | 12:07
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev