Finansministern målade upp en ljus bild av det ekonomiska läget i Sverige på Harpsund under torsdagseftermiddagen.
– Sveriges ekonomi går urstarkt, vi har högre tillväxt och lägre arbetslöshet, sade Magdalena Andersson.
En stram finanspolitik skapar överskott i statskassan för såväl innevarande år som nästa år. I år tros överskottet hamna på 45 miljarder. Och nästa år väntar ett överskott på 46 miljarder kronor.
Det ger oss ett reformutrymme på 40 miljarder nästa år.
Magdalena Andersson betonade att den nuvarande regeringen lyckats vända flera år av underskott under tidigare regering och finansminister Anders Borg (M) till överskott.
– Det ger oss ett reformutrymme på 40 miljarder nästa år.
Regeringen identifierar ett antal risker mot ekonomin: en inbromsning av Kinas ekonomi, politisk osäkerhet i USA och Europa, liksom de svenska hushållens höga skuldsättning.
Men beskrivningen av läget för svensk ekonomi var övervägande positiv. Regeringen spår nu att arbetslösheten kommer sjunka 0,5 procentenheter mer nästa år än vad som gjordes gällande i tidigare prognos i vårpropositionen. Nästa år väntas arbetslösheten sjunka till 5,9 procent, från dagens 6,6 procent.
Vilka ytterligare reformer som ska leda fram till den siffran ville dock Magdalena Andersson inte gå in på.
– Vi kommer återkomma om det, sade Magdalena Andersson.
Svårt att uppnå
Den mer optimistiska prognosen om arbetslösheten hade redan offentliggjorts under morgonen och i P1-morgon uttryckte Nordeas chefsekonom Annika Winsth sina tvivel på om den skulle gå att uppnå.
Jag tror vi borde börja använda RUT till allt vi kan komma på
– Det låter bättre med 5,9 men siffran skulle lika gärna vara kunna vara 6,0. De här prognoserna är mycket osäkra, sade Annika Winsth i P1-morgon.
I dag utgörs arbetslösheten till stor del av personer som står långt från arbetsmarknaden, exempelvis invandrare som saknar utbildning och inte kan det svenska språket.
En utmaning som gör det nödvändigt för arbetsmarknaden att anpassa sig, enligt Annika Winsth.
– Det kan behövas åtminstone under en tid. Om vi inte gör det och får in de här grupperna på arbetsmarknaden får vi betydligt större problem i framtiden. Jag tror vi borde börja använda RUT till allt vi kan komma på, sade Annika Winsth i P1-morgon.
RUT-på-jobbet
TCO har tidigare föreslagit att bemanningsföretag skulle kunna fungera som mellanhänder för att utföra enklare jobb ute på svenska arbetsplatser, och på så vis öppna upp arbetsmarknaden för personer som i dag har svårt att ta sig in.
– På arbetsplatserna finns det arbetsuppgifter som antingen utförs av fel personer eller inte utförs alls. Vi tror att de arbetsuppgifterna skulle kunna omvandlas till jobb där man använder exempelvis bemanningsföretag som mellanhänder, alltså ett slags RUT på jobbet, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO till Arbetsvärlden.
Det behövs ingen stor reform för det.
Han betonar att TCO kallar förslaget RUT-på-jobbet men att det inte är något nytt RUT-avdrag, snarare ett nytt sätt att använda befintliga stöd.
– Det behövs ingen stor reform för det. Det skulle kräva en förordningsändring som gör att man kan få vara anställd på bemanningsföretag med anställningsstöd.