Skuggbudgetar – Centern efterlyser ny svensk modell Fr v Jimmie Åkesson (S), Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L). Foto: TT

Skuggbudgetar – Centern efterlyser ny svensk modell

Budget 2018 Alliansen står enade om mycket i sina budgetmotioner, men vill gå olika långt i förändringar av LAS och Arbetsförmedlingen. Centerpartiet vill ha en ny svensk modell.
5 okt 2017 | 15:18
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaterna lämnade som sista oppositionsparti in sin budgetmotion i dag torsdag. I den, precis som i de andra partiernas, går att hitta en rad förslag om förändringar på arbetsmarknadsområdet.

Alliansen har redan tidigare presenterat en rad förslag, däribland så kallade inträdesjobb med en lönenivå om 70 procent och max 21 000 kronor i bruttolön. De vill också se ett utökat RUT-bidrag, med lite olika förslag om vilka områden som borde innefattas. Alla partier vill också se en omstöpning av de versioner av lönesubventionerade jobb som i dag finns.

Centerpartiet: ”Det behöver tas ett större grepp om den svenska modellen”

Centern är det parti som har mest utförliga förslag på arbetsmarknadsområdet på ett övergripande plan. Partiet tycker att dagens svenska modell har spelat ut sitt syfte och att en ny behöver arbetas fram. De vill därför tillsätta en expertkommission som ska arbeta fram en modell för framtiden, dock utan att nämna vilka som skulle ingå i en sådan.

Alla oppositionspartier vill se någon sorts förändring av LAS, någonting som även nämnts av Alliansen som helhet. Moderaterna vill att den tillåtna tiden för provanställning ska höjas från sex till tolv månader. Centerpartiet vill att företag med färre än femtio anställda helt ska undantas turordningsreglerna. I dag kan de som har högst tio anställda undanta två. Den siffran vill Sverigedemokraterna höja till fem.

Sverigedemokraterna: ”Resultatet är att Arbetsförmedlingen fungerar genuint uruselt.”

Alla partier vill också se en förändring av Arbetsförmedlingen. Alliansen som helhet vill att myndigheten läggs ner, men vad som händer sedan spretar något mellan partierna. Moderaterna betonar vikten av en ny statlig myndighet som kan ansvara för den del som inte är jobbmatchning.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna ligger mycket nära varandra. De vill se en förändring efter australiensisk modell, där myndigheten är en i raden av många jobbförmedlaraktörer. Systemet ska bygga på provision: den som hjälper en arbetssökande att hitta ett jobb får helt enkelt pengar efter utfört arbete. Centerpartiet kallar modellen för ”jobbfixarpeng”.

Moderaterna: ”En tydligare kvalificering in i svenska bidragssystem införs”

Moderaterna vill se större förändringar av de olika socialförsäkringarna, främst riktat mot gruppen nyanlända. Rätten till olika typer av bidrag och försäkringar ska inskränkas för dem som inte kommer från en anställning. Så kallade alternativt skyddsbehövande och anhöriga till före detta asylsökande ska inte längre ha rätt till bland annat full föräldrapenning, flerbarnstillägg, vårdbidrag, handikapptillägg, omställningspension, sjukpenning och rehabiliteringspenning i särskilda fall samt assistansersättning.

5 okt 2017 | 15:18

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 6 okt 2017:

    Våra företrädare har ju bidrag i form av skattepengar som dom erhåller från skattebetalarna. Trotts detta tar man ut ohederligt mycket i ”arvode” och missbrukar sin ställning som politiker. Som man sår får man skörda.
    Ni har ett förtroendeuppdrag att göra sverige till ett föregångsland men detta har ni missat helt och hållet. Ni har inte ens framförhållning för att bygga landet sverige trots all statistik som ni har tillgång till. Utan ni använder detta andra syften och inte för att bygga Sverige. Intriger och inre strider är vad som står på programmet.

    Så vad får vi efter nästa val?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev