Reformisterna vill vrida Socialdemokraterna från mitten tillbaka mot vänstern.
På programmet står bland annat sextimmarsdag och kraftigt höjda pensioner för majoriteten av pensionärerna. De stora satsningarna ska betalas med hjälp av främst höjda skatter på kapital, fastighetsskatter och genom att trappa ner ränteavdragen, men också genom att införa en statlig investeringsbank som genom upplånade medel kan investera i bostäder, infrastruktur och klimatteknik.
Men Daniel Suhonen, chef för Katalys och en av grundarna till S-föreningen, vill inte likna Reformisterna vid den brittiska Momentumrörelsen. Rörelsen med Jeremy Corbyn i spetsen har drivit Labour åt vänster men också ökat polariseringen i brittisk politik. Suhonen menar också att Reformisterna inte är en vänsterpartistisk rörelse, trots att programmet har många likheter med vänster i stället för Socialdemokraterna.
– Här är man socialdemokrat, och man kan inte vara dubbelansluten till Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.
– Stefan Löfven är en fantastisk partiledare och statsminister, säger Daniel Suhonen. Men vår kritik var redan för några år sedan att om Socialdemokratin inte har en tillräckligt tydlig politik som löser verkliga problem, då kommer man att successivt tappa stöd och tvingas göra upp med Centerpartiet. Och det har vi fått nu.
Vi kommer att opinionsbilda för en annan politik. Vi tror att det är viktigt för vår interna idédebatt. Partiledningen kan inte göra det själva.
Reformisterna ser sig som en blåslampa för att förändra partiet inifrån på sikt. Grundanalysen är att när människor inte upplever att socialdemokratin är svaret på deras otrygghet vänder man sig i ökat grad till andra rörelser, som nationalismen.
Föreningen ställer inga krav på regeringen att upplösa det så kallade Januariavtalet.
– En del som nu kommer att genomföras, kommer inte att ligga i linje med socialdemokratisk politik, instämmer Daniel Suhonen. Man behöver kompromissa. Men vi kommer att opinionsbilda för en annan politik. Vi tror att det är viktigt för vår interna idédebatt. Partiledningen kan inte göra det själva.
Reformisternas nyvalda ordförande Markus Kallifatides säger till Arbetsvärlden att man inte har tagit ställning till det pågående förändringarna av arbetsmarknadspolitiken.
– Mitt mandat är att först och främst att tala för det här programmet, som vi har lanserat i dag. Så jag får spekulera lite, och säga att bland våra medlemmar i föreningen, så säger man att en sådan här drastisk åtgärd vad gäller Arbetsförmedlingen – det är vi emot och det ser vi som djupt skadligt och problematiskt. Men det är inget vi har diskuterat i föreningen.
Vill utreda ökat löntagarinflytande
Markus Kallifatides förklarar att föreningen driver frågor där man inte är överens med partiledningen om inriktningen.
– Och det är ju inte socialdemokratisk politik att lägga ner Arbetsförmedlingen. Allt det som vi instämmer i med partiet, det sköter ju en hel partiorganisation.
Vi föreslår ju att det återigen ska utredas att på allvar söka ett ökat löntagarinflytande.
S-föreningen vill också utreda ett ökat löntagarinflytande igen, även ett ekonomiskt inflytande. På 1970-talet infördes Medbestämmandelagen, då drev också LO frågan om löntagarfonder vilket skapade stora och långvariga konflikter mellan framför allt LO och arbetsgivarna.
Markus Kallifatides – som även är docent vid Handelshögskolan i Stockholm – tycker att det vore dags för en riktig utredning om löntagarnas inflytande igen.
– Vi påtalar frågan om arbetstagarens inflytande över sitt eget arbete, och den egna arbetsorganisationen. Det är en mycket viktigt fråga för människornas frigörelse, säger han till Arbetsvärlden. Klassisk socialdemokratisk politik. Och vi föreslår ju att det återigen ska utredas att på allvar söka ett ökat löntagarinflytande.
Handlar det om ekonomiskt inflytande också?
– Vi föreslår att detta ska utredas. Det var ett tag sedan sist.
Vad ska omvärlden förvänta sig – kommer vi att höra era reaktioner på olika frågor framöver?
– Det här är en S-förening, som lanserar ett ekonomisk politiskt paket, och det är föreningens syfte tills vidare. Eftersom vi är en del av partiet, kommer vi i övrigt att kämpa för det som det socialdemokratiska partiet bestämmer sig för att kämpa för.