”Rätt kunskap på arbetsplatsen kan vara livsavgörande för den som lever i en våldsam relation” – Rätt kunskap och rutiner på arbetsplatsen kan göra livsavgörande skillnad för den som lever i en våldsam relation, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark. Regeringen ger Jämställdhetsmyndigheten uppdraget att ta fram informationsmaterial till arbetsgivare om våld i nära relationer. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Rätt kunskap på arbetsplatsen kan vara livsavgörande för den som lever i en våldsam relation”

Våld i nära relationer Det  blir Jämställdhetsmyndigheten som får regeringens uppdrag att ta fram information till arbetsgivare om hur de kan stötta medarbetare som lever med våld i hemmet och hedersvåld. ”Rätt kunskap och rutiner på arbetsplatsen kan göra livsavgörande skillnad för den som lever i en våldsam relation, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark”.
7 mar 2022 | 11:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

En tidigare utredning om våld i arbetslivet föreslog att en myndighet skulle få i uppdrag att ta fram informationsmaterial för att stötta arbetsgivare i arbetet med anställda som utsätts för våld i nära relationer.

Nu står det klart att uppdraget går till Jämställdhetsmyndigheten som enligt ett pressmeddelande från regeringen får använda en miljon kronor av sitt anslag under 2023 för att genomföra uppdraget.

–  Ju mer kunskap arbetsgivare har om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, desto lättare är det att uppmärksamma och stödja utsatta arbetstagare, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark i pressmeddelandet.

Kritik mot tidigare utredning

Arbetsvärlden har tidigare skrivit om kritik mot utredningen. TCO:s jurist Lise Donovan, som suttit med i den arbetsgrupp som arbetat med frågan menar att utredningen inte kommer att förändra någonting.

–  Jag tycker att man hade kunnat våga säga att ”Vi ska ha ett arbetsliv fritt från våld och trakasserier”. Det här kommer inte att förändra något i Sverige över huvud taget, sade Lise Donovan till Arbetsvärlden när utredningen presenterades.

Arbetsgivarna behöver ha riktlinjer.

Centrum för kvinnofrid, som genomför utbildningar för arbetsgivare om våld i nära relationer, har i en tidigare artikel i Arbetsvärlden berättat att det finns mycket en arbetsgivare kan göra.

– Arbetet är en frizon från våld, där man får vara en person som räknas, enligt Åsa Witkowski vid Nationellt centrum för kvinnofrid.

Men många arbetsgivare har saknat ett praktiskt metodstöd.

Ska föra dialog med arbetsmarknadens parter

Jämställdhetsmyndigheten har tidigare genomfört en enkätundersökning som visar att 10 procent av dem som utsätts för våld i hemmet uppger att våldet tar sig in på jobbet, via förföljelse, hot, sms, mejl och telefonsamtal.

– Arbetsgivarna behöver ha riktlinjer som ger oss guidning för de digitala plattformarna. Det är tydligt att våldet följer med in via de här vägarna, sade Kerstin Kristensen, senior utredare vid Jämställdhetsmyndigheten, när hon presenterade rapporten i december förra året.

Jämställdhetsmyndigheten ska enligt regeringsuppdraget föra dialog med Arbetsmiljöverket, länsstyrelserna, Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Socialstyrelsen och Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet. Jämställdhetsmyndigheten ska också föra dialog med arbetsmarknadens parter i arbetet.

Länk till regeringsuppdraget på regeringens hemsida

7 mar 2022 | 11:58

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "”Rätt kunskap och rutiner på arbetsplatsen kan göra livsavgörande skillnad för den som lever i en våldsam relation” - Skyddsombudens Verkstad" 7 mar 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsmiljö-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev