Psykologen om bananfobi: ”Det är förståeligt” Det är inte ovanligt med fobier för ofarliga saker. Foto: Beyzahzah / Pexels och Sveapsykologerna.

Psykologen om bananfobi: ”Det är förståeligt”

Kollegor bör stötta den som lider av en fobi som påverkar arbetet, menar psykologen David Waskuri.
14 nov 2024 | 13:50
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg har avslöjat i sociala medier att hon har ”världens knäppaste fobi mot bananer”. Något som Expressen plockat upp. Hennes medarbetare banansäkrar utrymmen som ministern besöker i arbetet. När detta blev känt berättade S-toppen Teresa Carvalho på sociala medier att också hon har en stark ovilja mot bananer.

Psykologen David Waskuri på Sveapsykologerna har jobbat tio år med terapi.

– Just bananfobi har jag inte stött på. Men det förvånar mig inte. Det finns fobier mot det mesta. Det är förståeligt, säger han.

Kollegor bör stötta

Är det rätt att plocka bort bananer ur fruktskålen och anpassa arbetsplatsen efter medarbetares olika fobier?

– Om man tar bort bananer ur en gemensam fruktskål för att underlätta, men utan att påverka andra, så är det en rimlig och omtänksam lösning, säger David Waskuri.

– Som kollega bör man visa förståelse för någon med en fobi och stötta. Om du nu har en fobi så triggas ”fight and flight”-systemet. Det är jättestarkt, säger han.

Den som har en fobi ska inte behöva känna att kollegorna inte tror på dig, eller stöttar dig, enligt David Waskuri.

Fobier kan påverka arbetet

Arbetsgivaren har ett visst ansvar för att varje individ ska få en bra arbetsmiljö. Men det är ändå någon typ av balans, menar han. David Waskuri har varit med om att arbetsgivaren bekostat behandling av fobi. Och det finns en rad fobier som påverkar arbetet.

– Den vanligaste arbetsrelaterade fobin är social fobi. Man är rädd för att stå i centrum. Man känner sig granskad och tror att folk tänker dåliga saker. Sedan finns scenskräck och rädsla för folksamlingar. Eller rädsla för små utrymmen som hissar eller tunnelbanor. Det kan påverka pendlingen till jobbet.

Paulina Brandberg säger att hon sökt hjälp för sin fobi. Hur hittar man modet att söka hjälp och utsätta sig för det man är rädd för?

– Man kommer ju inte börja direkt efter tio minuter med att ta fram det här som är jättejobbigt för dig. Man får tänka att exponering är en metod som man forskat mycket på, man kommer att göra det med en expert i en trygg miljö och det sker oftast gradvis. Moroten är ju resultatet. Man kan tänka att det är jobbigt nu, men livet utan fobin är värt jättemycket.

14 nov 2024 | 13:50

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev