Poliser döms till fängelse och får sparken efter ingripande Två poliser döms till fängelse efter ett ingripande som gått över styr i Skåne. Foto: Johan Nilsson / TT

Poliser döms till fängelse och får sparken efter ingripande

Jobbfel Två polismän döms även i hovrätten för bland annat misshandel och falsk angivelse när de jobbade. Båda döms till ett års fängelse. Och båda blir av med sina anställningar.
16 jun 2023 | 10:54
+1
0
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

Det var för cirka två år sedan som två poliser åkte ut på ett larm till en lägenhet i Landskrona. Mannens fru hade ringt och sagt att hennes man var väldigt full, men inte våldsam. Hon lämnade sedan lägenheten tillsammans med barnen och gick till en granne. Mannen blev kvar hemma.

När poliserna kom till lägenheten ville mannen inte släppa in dem. Han ansåg att han inte gjort något brottsligt. Vad som hände sedan har fångats upp av en övervakningskamera i hemmet.

Poliserna har trängt sig in i hemmet, använt pepparsprej på mannen, knäat honom i ryggen och satt handfängsel på honom. De ska bland annat ha fortsatt spreja honom i ansiktet, fast han ligger på mage med händerna framför sig.

Resonerade sig fram till hot mot tjänsteman

Poliserna har hävdat att mannen hotat döda dem, och varit aggressiv. Men filmerna visar något annat. Mannen har inte varit hotfull, och de båda poliserna har diskuterat hur de ska agera. Och då kommit fram till att hot mot tjänsteman blir lämpligt.

De dömdes i tingsrätten för drygt ett år sedan för falsk angivelse, hemfridsbrott, misshandel och olaga frihetsberövande. En av dem döms också för dataintrång. De överklagade, och nu har alltså även hovrätten tagit ställning och dömer de båda till ett års fängelse.

Därmed kommer de också att förlora sina jobb.

De båda polismännen ska också betala skadestånd till mannen som bor i huset på dryga 100 000 kronor.

Enligt uppgifter till andra medier kommer polisernas advokat söka prövningstillstånd i Högsta domstolen.

16 jun 2023 | 10:54
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev