”På valsedeln 2018 skriver jag Mod, Öppenhet, Omtanke” Johanna Jönsson (C) är krönikör i Arbetsvärlden. Foto: Jonas Ekströmer / TT

”På valsedeln 2018 skriver jag Mod, Öppenhet, Omtanke”

Krönika Vad säger ett yrke om vilken slags person man är? Arbetsvärldens nya krönikör Johanna Jönsson (C) har haft 27 anställningar och skulle hellre skriva om något mer relevant på valsedeln 2018.
Johanna Jönsson
16 feb 2017 | 13:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Johanna Jönsson, 31 år, kommunikatör, Bromma. Det var så jag presenterades för väljarna på den valsedel som gjorde att jag hösten 2014 blev riksdagsledamot. Ett namn, en ålder, ett yrke och en plats. De flesta valsedlar är utformade på just det sättet och tanken är väl att den informationen ska kunna ge väljarna en bild av vilken sorts människa det rör sig om.

Namn och ålder var ju enkelt att ange, men när det kom till både plats och yrke så blev det lite knepigare.

”Att jag bodde i just Bromma var snarare en slump än ett aktivt val.”

När jag blev invald i riksdagen bodde jag i en liten lägenhet vid en vältrafikerad väg strax norr om Brommaplansrondellen. Eller bodde och bodde, jag förvarade mina saker och sov där. Något riktigt hem hade jag inte haft sedan jag som sextonåring flyttade från föräldrahemmet på min trygga ö i Dalarna till ett litet rum hos ett äldre par på spanska solkusten.

Varken den kackerlacksfyllda ettan i Fuengirola eller den överdådigt möblerade skyskrapelägenheten i Abu Dhabi eller kollektivet i Malmö hade varit platser jag någonsin längtat hem till. Att jag bodde i just Bromma var snarare en slump än ett aktivt val och jag skulle ljuga om jag sa att jag trivdes. Jag tillbringade klart mer tid på Kungsholmen där jag jobbade än vad jag gjorde i Bromma. Så snart jag hade några lediga dagar bokade jag en resa eller så tog jag tåget upp till Dalarna.

Men en plats var viktig att ange, så jag angav Bromma.

”Hittills i livet har jag haft 27 olika anställningar.”

Gällande yrke så var det inte direkt lättare. När valsedlarna skulle tryckas var jag sedan några månader tillbaka anställd som politisk sekreterare med fokus främst på kommunikation. Innan det hade jag en tjänst som pressekreterare på halvtid och webbansvarig på halvtid. Dessförinnan var jag projektledare på en kommunikationsbyrå. Innan dess lobbyist.

Jag har en fil.kand. i internationella relationer, men har även pluggat en del juridik och kriminologi. Den längsta anställning jag haft var tre och ett halvt år som flygvärdinna, men även där ändrades min titel och till viss del mina arbetsuppgifter mitt i. Det yrke jag egentligen haft under flest år måste nog vara servitris/bartender/kafébiträde, men det är ganska många år sedan jag tjänade pengar på det.

Hittills i livet har jag haft 27 olika anställningar.

De har alla varit intressanta och utvecklande på sina sätt. Vissa har varit stressiga, andra har varit tråkiga. På ett ställe var jag tvungen att stå upp och le hela dagarna, på ett annat satt jag mest på en obekväm stol och läste böcker. Inget av det längtar jag tillbaka till. Ingen av dem har jag sett som avgörande för vem jag är.

”Man skulle till exempel kunna låta varje kandidat välja tre viktiga värdeord.”

Om tanken med att ange yrke och plats på valsedeln är att väljarna ska kunna få en bild av vem man är så kanske det finns andra ord som skulle skicka tydligare och mer relevanta signaler.

Man skulle till exempel kunna låta varje kandidat välja tre viktiga värdeord.

Det skulle även göra att politikerna själva behövde fundera igenom vad de egentligen drivs av. För min del skulle jag gärna få möjlighet att skriva Johanna Jönsson, 35 år, mod, öppenhet, omtanke på valsedeln 2018.

Johanna Jönsson
16 feb 2017 | 13:35
Om skribenten
Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor och krönikör i Arbetsvärlden.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev