”Orolig att vi raserar tryggheten i pensionssystemet” Therese Svanström, TCO:s ordförande. Foto: Eva Edsjö.

”Orolig att vi raserar tryggheten i pensionssystemet”

Pensioner  Inför riksdagens debatt om vårbudgeten för 2022 ligger nu tre pensionsförslag på bordet. Therese Svanström, TCO:s ordförande, sågar alla tre. "Jag ser en risk att man skrotar ett pensionssystem som har renoveringsbehov men som varit stabilt och långsiktigt", säger hon.
9 maj 2022 | 11:13
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I vårbudgetpropositionen för 2022 har Socialdemokraterna med stöd hos Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt fram ett förslag som ska ge tusen kronor mer i garantipension.
Inför SVT:s partiledardebatt på söndagskvällen presenterade den borgerliga kvartetten i form av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ett motförslag på DN Debatt.

Förslaget höjer också pensionerna, men på andra sätt. Först genom att garantipensionen höjs med 600 kronor, före skatt. Men också genom en skattesänkning för alla pensionärer, efter årsskiftet, om de vinner valet, och en höjning av bostadstillägget för dem som är berättigade till det. Sammanlagt ska satsningarna kunna ge som mest tusen kronor mer i pension, även det.

Det här är en av Sveriges viktigaste jämställdhetsfrågor

Förslaget fick hård kritik från regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet under debatten, för att det till större del gynnar dem som redan har det bättre ställt.

– Det här är en av Sveriges viktigaste jämställdhetsfrågor. När vi pratar om arbetslinjen är det ett hån mot de kvinnor som blivit lönediskriminerade, vårt förslag ger dem 1 000 kronor skattefritt rakt i fickan, sa Märta Stenevi (MP), under debatten.

Centerpartiet har lagt ett eget förslag

De borgerliga partierna kallar det för att ”värna arbetslinjen i pensionen”, eftersom deras förslag stärker pensionerna för dem som tjänat mer under sitt yrkesliv.

– Vi har partier som står och säger att undersköterskor som ska få garantipension, de arbetar inte. Barnskötare, de arbetar inte. Fastighetsskötare, de arbetar inte. Hälften av Sveriges arbetare arbetar inte. Det är att inte visa respekt, sa Vänsterpartiets Nooshi Dagdostar till protester från Liberalernas Johan Pehrson och Kristdemokraternas Ebba Busch (KD), som menar att de borgerligas pensionsförslag ger mer pengar till alla pensionärer.

Centerpartiet har lagt ett eget förslag som ligger någonstans mitt emellan och under debatten i går ville partiledare Annie Lööf inte avslöja hur partiet kommer att rösta under budgetdebatten i juni.

– Vi behöver först se hur Moderaterna ska finansiera förslaget som kostar 14 miljarder, sa hon till SVT Nyheter efter debatten.

Det som hade varit det bästa hade varit om varken Moderater eller Socialdemokrater hade lagt sig på var sin ytterkant

Men hon sa också under debatten att:

–  Vi stänger inte dörren för att höja inbetalningarna för att generellt kunna höja pensionerna. Det som hade varit det bästa hade varit om varken Moderater eller Socialdemokrater hade lagt sig på var sin ytterkant och i stället kommit till pensionsgruppen och förhandlat där.

Gör pensionerna beroende av hur det går i valet

Therese Svanström, TCO:s ordförande, har i en tidigare intervju med Arbetsvärlden inför valrörelsen 2022 sagt att hon tycker att det är olyckligt att pensionerna blivit en valfråga.

Gårdagens förslag från de borgerliga partierna gör henne inte tryggare.

– Vi kan konstatera att det ligger ännu ett förslag utanför ramen på ett tryggt, hållbart pensionssystem. Jag är orolig att vi nu raserar tryggheten i pensionssystemet.

Det öppnar för populism och skapar oförutsägbarhet

Hon menar att alla tre förslag innebär att det spelar roll vem som har den politiska majoriteten i riksdagen.

– Det öppnar för populism och skapar oförutsägbarhet för framtida pensionärer.

Möjligen kan hon acceptera den del i det borgerliga förslaget som handlar om bostadstillägget.

– Där kan politikerna föreslå höjningar och sänkningar. Men skattesänkningar och höjt garantitillägg är lika dåligt.

Hon tycker att politikerna i stället borde sätta sig i pensionsgruppen och prata ihop sig om pensionssystemet, och höja pensionsrätten och avgiften till den allmänna pensionen till 18,5 procent av inkomsterna, som TCO har föreslagit.

– Vi måste ha större varsamhet när det gäller pensioner, precis som när det gäller försvar och energi. Det är frågor som borde vara långsiktiga, säger hon.

Den andra delen av partiledardebatten handlade om Nato, energi och klimatet.

9 maj 2022 | 11:13

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev