Olyckan på Gröna Lund anmäls till Arbetsmiljöverket Olyckan med Jetline på Gröna Lund inträffade under söndagen. En person har dött och flera är skadade. Nu är även Arbetsmiljöverket inkopplat i det som hänt. Parken håller stängt tills vidare. Foto: Marko Säävälä/ TT

Olyckan på Gröna Lund anmäls till Arbetsmiljöverket

Arbetsplatsolycka Olyckan med berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund anmäls nu till Arbetsmiljöverket. Delar från vagnen föll ner och kunde ha skadat anställda.
28 jun 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den tragiska olycka i söndags, där en kvinna i 30-årsåldern dog och flera skadades på Gröna Lund, anmäls nu till Arbetsmiljöverket. Det är ett så kallat allvarligt tillbud, det vill säga att en olycka ”nästan hänt”. Något som SVT Nyheter var först att rapportera om.

Allvarliga tillbud ska anmälas

  • Det är arbetsgivaren som avgör om ett tillbud är så pass allvarligt att det ska anmälas till Arbetsmiljöverket. En arbetsgivare som inte anmäler en allvarlig händelse, kan dömas till böter i domstol.
  • Ett allvarligt tillbud kan handla om sådant att föremål fallit från viss höjd, utan att någon skadat sig. Det kan också handla om psykiska händelser, som mobbning eller hot om våld.
  • Anmälan ska upprättas omedelbart, och myndigheten brukar höra om sig inom tre veckor om man går vidare med åtgärder.
+ Expandera

Det är nöjesparken själv som skickat in anmäla, och det handlar om de tre delar som fallit till marken när vagnen spårade ur. Något som skulle kunna ha lett ”allvarlig fara för liv eller hälsa” för såväl gäster som anställda på nöjesparken.

Personal har även hjälpt till efter olyckan, vilket också tas upp i tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket. Där står att ”medarbetare hjälper till att hantera situationen utifrån sina arbetsuppgifter och utefter detta blir vissa vittnen/delaktiga i en traumatisk situation”.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar