– Många arbetsplatser anammar ny teknik och nya arbetssätt utan att reflektera över behovet med förändringen. Förändringar, som till exempel ny teknik och nya arbetssätt, kräver att arbetsgivaren tänker efter om de verkligen behövs och om det också kan innebära nya risker, säger Malin Cato som leder inspektionen på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
De närmare 2 000 arbetsplatser som kommer att inspekteras av myndigheten finns inom branscher som reklam, finansiella tjänster och försäkringar, transportledning, förlag, dataprogrammering och vuxenutbildning.
- Sätt tydliga och rimliga gränser för arbetet och låt behoven styra införandet av nya metoder och system.
- Öppna upp för dialog hur de digitala systemen påverkar arbetet.
- Fyll på din kunskap om hur man förebygger stress, skapar social gemenskap och hur era it-system fungerar.
- Samverka med dina anställda.
Källa: Arbetsmiljöverket
– Balansen mellan krav och resurser är fortsatt lika viktig. Vi vet att för hög arbetsbelastning leder till stress och ohälsa. Det visar både vår och Försäkringskassans statistik, säger Malin Cato.
Risk för utmattning av hjärnan
Det pågår forskning om hur digitaliseringen förändrar alla delar av samhället.
Hur sådant som distans-, hybrid- och aktivitetsbaserat arbete påverkar oss i längden vet man än så länge lite om, enligt Arbetsmiljöverket.
Men många upplever att gränsen mellan arbete och fritid har luckrats upp. Och att det mesta går fortare, samt att såväl krav på effektivitet som kontroll ökat.
– Hos anställda som ägnar en stor del av sin arbetstid åt digitala system, eller har flera verktyg att hantera samtidigt, kan risken för teknikstress, överbelastning och utmattning av hjärnan öka. Därför behöver det bli en naturlig del av de risker som undersöks, bedöms och åtgärdas i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Malin Cato.
Inspektionen sker på flera håll inom EU och pågår under de närmaste veckorna. De arbetsgivare som har valts ut, ska ha blivit informerade om det.
Själva inspektionen sker digitalt.