OFR: ”Personal som smittas ska ha full kompensation” Nu kräver facken tillfälligt avtal om full kompensation för vårdpersonal och andra som blir covidsjuka i jobbet. Arkivbild: Sjuksköterska i skyddsutrustning har utfört ett covid-19 test på en patient. Foto: Fredrik Sandberg / TT

OFR: ”Personal som smittas ska ha full kompensation”

Covid-19 Pandemin fortsätter och personal i vården pressas allt hårdare. Nu kräver tjänstemannafack i kommuner och regioner via förhandlingsrådet OFR att arbetsskadeförsäkringen ska kompensera inkomstbortfall fullt ut till den som smittas i jobbet av covid.
22 jan 2021 | 12:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Offentliganställdas förhandlingsråd OFR kräver tillfälliga regler i den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen för anställda i kommuner och regioner som får covid-19 i jobbet. De vill förhandla fram en sådan ändring med arbetsgivaren, Sveriges kommuner och regioner SKR.

Varför är det så viktigt just nu?

Lars Fresker, ordförande OFR. Foto: OFR.

– Vi gick in redan i våras när covid-19 slog till och krävde förhandlingar om att den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen tillfälligt skulle omfatta de som blir covidsjuka också de första 180 dagarna, berättar Lars Fresker, ordförande för OFR. Nu gör vi det igen.

– Svaret vi fick då var att arbetsgivaren hänvisade till att det finns en heltäckande sjukförsäkring, den vid vanlig sjukdom.

Sjuksköterska kan förlora 35 000

Men till skillnad från kollektivavtalets arbetsskadeförsäkring för de här grupperna, når inte ersättningsnivån i sjukförsäkringen 100 procent av förlorad inkomst. OFR har räknat ut att en sjuksköterska med månadslön på 40 000 kronor som smittas med covid-19 i jobbet, förlorar 35 000 kronor om hen är sjuk i 180 dagar då arbetsskadeförsäkringen inte gäller. En läkare förlorar betydligt mer.

Lars Fresker menar att behovet av 100 procents kompensation har ökat ytterligare nu när trycket på vården är större än någonsin under den här pandemin.

Det handlar om att personal som smittas ska få full kompensation.

– Smittspridningen fortsätter bland de som är mest utsatta i jobbet – de som vi kallar vardagshjältarna. Pandemin är ingenting som kommer att vara över nu. Nu måste SKR inse att det här är det minsta man kan göra för dem som kämpat det senaste året. Det handlar om att personal som smittas ska få full kompensation.

OFR vill att avvikelsen ska gälla retroaktivt från och med 1 januari 2020 tills pandemin är över. Inga planer finns på att begränsa yrkesgrupperna i kommuner och regioner som ska beröras av ändringen.

Ett annat krav från OFR är att lätta på beviskraven på att man har blivit smittad just på arbetet.

Men vad händer om AFA-försäkringen plötsligt ska betala ut tusentals ersättningar retroaktivt?

Nu väntar man på svar från SKR på sin förhandlingsframställan. Enligt Lars Fresker har man underhandskontakter med både tjänstemannasidan och den politiska ledningen i SKR.

Men vad händer om AFA-försäkringen plötsligt ska betala ut tusentals ersättningar retroaktivt?

– Vi har haft kontakt med AFA, men inte diskuterat så detaljerat. Man vet ju inte hur omfattande varje ansökan blir. Men vi som avtalsslutande part kommer fram till att det är möjligt.

– Tittar man allmänt på AFA-försäkringen är den väl konsoliderad, man har inte behövt höja premierna för arbetsgivarna sedan 2004. Så det kommer inte bli någon direkt konsekvens för kommunerna och regionerna.

Enligt en artikel i tidningen Vårdfokus är antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om covid-19 som arbetsskada över 11 000 personer fram till den 19 januari 2021, de flesta inom vård, omsorg och sociala tjänster.

22 jan 2021 | 12:00
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev