Strid om låglönesatsningarna – Handels varslar om strejk Butiksanställda har fått slita hårt under coronakrisen, menar Handelsanställdas förbund som varslar om strejk efter oenighet om lön och visstid. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Strid om låglönesatsningarna – Handels varslar om strejk

Avtal 2020 Handels fackförbund varslar om att ta ut 5 000 medarbetare på 22 butiker och lager i strejk. Facket och arbetsgivarparten Svensk Handel har inte kunnat enas om löneökningar i form av låglönesatsningar. IF Metall ger handelsfacket fullt stöd: "Väldigt tydligt att låglönesatsningar är utöver märket".
4 nov 2020 | 12:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Många handelsanställda har fått dra ett tungt lass under coronapandemin, menar Handelsanställdas förbund, som vill att deras medlemsgrupper kompenseras i de nya kollektivavtalen.

Förhandlingarna berör avtal som omfattar 187 000 anställda inom lager, e-handel och detaljhandel.

Handelsfacket vill ha låglönesatsningar som andra LO-förbund. Det innebär att medarbetare som ligger under en viss lön får ett extra påslag.

Våra medlemmar får kämpa under pandemin

– Låglönesatsningarna innebär att löneökningarna för alla som ligger under 26 100 i heltidslön ska få sina löneökningar beräknade utifrån en lön om 26 100 kronor, säger Per Bardh, avtalssekreterare Handels.

Hela listan: Här varslas det

Drygt 5 000 anställda och 22 företag berörs av Handels varsel om strejk från den 13 november i förhandlingarna om nytt kollektivavtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel. Nedan listas alla arbetsplatser som omfattas:

Butiker (Detaljhandelsavtalet)

Beijer Bygg Hantverkaregatan 6, Arlöv
ICA Maxi Strandridaregatan 10, Trelleborg
City Gross Stormgatan 14, Halmstad
Bauhaus Brännaregatan 2, Hyllinge
City Gross Sambandsvägen 4, Växjö
Hemköp Gussarvsgatan 23, Hedemora
ICA Maxi Västra Svedengatan 12, Linköping
Bauhaus Hallsta Gårdsgatan 1, Västerås
IKEA Kungens Kurva Mondulvägen 1, Stockholm
Biltema Ingenjörsgatan 9, Gävle
Willys Terminalvägen 3 A, Örnsköldsvik
ICA Kvantum Kronbodgatan 4, Skellefteå
ICA Kvantum Hamngatan 7, Piteå

Lager och e-handel (Lager och e-handelsavtalet)

Jula Julagatan 2, Skara
Grönsakshallen Röinge, Hässleholm
IKEA Möbelvägen 14, Jönköping
Ahlsell Terminalgatan 3, Hallsberg
H&M Hultgatan 47, Borås
ICA Mejerivägen 2, Järfälla
Dagab Exportgatan 53, Hisings Backa
Havilog Synnerödsvägen 9, Göteborg
Martin & Servera Varggatan 6, Enköping

Källa: Handelsanställdas förbund

+ Expandera

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel kommunicerar att man accepterar låglönesatsningar, men menar att kostnaden inte får överstiga industrimärket, som ligger på 5,4 procent i kostnadsökningar över 29 månader eller 2,23 procent på årsbasis.

Meningarna mellan fack och arbetsgivare går isär om huruvida låglönesatsningarna ska räknas utöver märket. Handelsfacket menar att låglönesatsningen är något extra som tillkommer ovanpå märket, och räknar med att den totala kostnadsökningen blir 5,8 procent över samma löptid som industriavtalen.

– Låglönesatsningarna får större genomslag hos oss än hos exempelvis IF Metall, eftersom vi har omkring 70 procent som ligger under 26 100 kronor i lön medan IF Metall har betydligt färre. Vi behöver de här låglönesatsningarna för att våra medlemmar inte ska halka efter andra branscher både procentuellt och i kronor, säger Per Bardh.

Räknar ni med att kunna få sympatiåtgärder från andra LO-förbund för att försvara låglönesatsningarna?

– Låglönesatsningarna är en gemensam fråga så jag tror vi skulle kunna få sympatiåtgärder, säger Per Bardh.

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, säger till Arbetsvärlden att det är ”glasklart” att låglönesatsningarna ingår i kostnadsökningen på 5,4 procent som sätts i industriavtalen.

– Vi är inte emot några låglönesatsningar men vi måste hålla oss inom den fastställda kostnadsökningsramen, säger Karin Johansson.

IF Metall: Handels har fullt stöd

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar dock att det är väldigt tydligt i avtalen att låglönesatsningen är utöver märket på 5,4 procent.

– Låglönesatsningarna är utöver märket, säger Veli-Pekka Säikkälä, och illustrerar med ett exempel:

– Det är väldigt tydligt exempelvis att på arbetsplatser där många tjänar 25 000 kronor så kommer den procentuella kostnadsökningen bli högre än 5,4 procent över 29 månader eftersom deras löneökningar beräknas som att de tjänar 26 100 kronor. Det här handlar inte om en oförmåga att förstå avtalet utan om en ovilja från arbetsgivarna att höja lönerna för de som tjänar minst.

Han tillägger:

– Handels har IF Metalls fulla stöd i den här frågan.

Kan det bli aktuellt med sympatiåtgärder?

– Ja, det skulle det kunna bli i förlängningen, säger Veli-Pekka Säikkälä

Oenighet om allmän visstid

En annan fråga där fack och arbetsgivare inte är överens gäller allmän visstidsanställning.

Handelsanställdas förbund vill få in en skrivelse i kollektivavtalet som gör gällande att arbetsgivare måste ange objektiva skäl för användande av allmän visstidskontrakt, exempelvis ett tydligt tidsbegränsat behov av extra arbetskraft.

Per Bardh, avtalssekreterare Handels. Foto: David Bicho

– Vi upplever att det här är något arbetsgivarna inte vill ha dialog om, utan de vill kunna använda allmän visstidskontrakt som de vill, säger Per Bardh.

– Vi menar att det behövs en bättre bemanningsplanering så att fack och arbetsgivare kan sätta sig ner och se över arbetskraftsbehoven för att så långt det går fylla det med tillsvidareanställning och höjd sysselsättningsgrad.

Enligt facket är kraven också en jämställdhetsfråga, eftersom kvinnor är överrepresenterade i lågavlönade och otrygga anställningar.

Svensk Handel kritiserar varslet som oansvarigt:

– Vi befinner oss mitt i en kris som kan bli långvarig och smittspridningen tar åter igen fart. Många företag är redan hårt pressade. Att då ta till strejkvapnet är oansvarigt och riskerar att förvärra situationen ytterligare. Det är viktigt att poängtera att en kostnadsökning på 5,4 procent redan är extremt svårt för många företag att bära, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Igår, tisdag, enades fack och arbetsgivare inom kommuner och regioner om retroaktiva löneökningar eller engångsbelopp som ersättning för tiden som förflutit sedan 1 april, som ett erkännande av välfärdsmedarbetarnas insatser under coronakrisen.

Retroaktiva löneökningar är också ett krav som Handelsanställdas förbund lagt fram.

– Vår utgångspunkt har från början varit att löneökningarna ska gälla från 1 april. Våra medlemmar får kämpa under pandemin och utsätts för smittrisk, säger Per Bardh.

Karin Johansson menar dock att trycket på många butiker varit lägre under krisen.

– Arbetsgivarna har också tagit stort ansvar och satt upp plexiglas, infört social distans och försätt arbetsplatserna med handsprit, säger Karin Johansson.

4 nov 2020 | 12:50

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar