Ny socialtjänstlag dröjer till 2024 Arion Chryssafis, SKR, Veronica Magnusson, Vision, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) samt Fredrik Lundh (S), vice ordförande i socialutskottet. Foto: Malin Crona

Ny socialtjänstlag dröjer till 2024

Socialtjänsten En ny socialtjänstlag kommer inte vara på plats i år. ”2024 är mer rimligt att sikta emot”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
7 dec 2022 | 13:32
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

Utredningen om en ny socialtjänstlag var klar 2020 och sedan dess har fackförbundet Vision drivit på att den ska bli verklighet.

– Den skulle ge oss möjlighet att ge tidiga insatser utan behovsprövning, man måste inte lämna in en ansökan och utredas. Vi vill också få möjligheter att ge insatser utan föräldrars samtycke, säger Visions ordförande Veronica Magnusson.

Den tidigare regeringen lyckades inte lägga fram lagförslaget under sin mandatperiod, vilket Vision är kritiska mot. På ett seminarium om den nya socialtjänstlagen öppnade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i dag för att det troligen kommer att dröja till 2024. Beskedet tas emot med dubbla känslor.

Det viktigaste är att införa ett krav att kommunerna ska arbeta förebyggande

Heike Erkers, SSR

– Vi hade hoppats på 2023. Vi tycker att det finns ett färdigt förslag. Samtidigt är det bättre med en tidsplan än ingen tidsplan alls och att det finns en stor samstämmighet mellan regering och opposition, säger Veronica Magnusson.

En av de stora utmaningarna för utredningen om ny socialtjänstlag var att den inte fick ta fram förslag som var kostnadsdrivande. 

– Det viktigaste i en ny socialtjänstlag är att man måste införa ett krav att kommunerna ska arbeta förebyggande för det står inte i dag. I budgetprioriteringar prioriterar man det som är skall-krav, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR.

Repressiva åtgärder i och med Tidöavtalet

 Arion Chryssafis från SKR menar att den nya lagstiftningen måste få kosta pengar initialt.

– Det är en helhet som man måste se som ett paket med de uppstartskostnader som kommer.  De akuta insatserna kommer att bli dyrare ett par år, men kommer därefter att generera lägre kostnader. 

En utmaning med den nya politiken är hur det ska gå att bygga bättre relationer mellan medborgare och socialtjänst samtidigt som man i Tidöavtalet skrivit in krav på att till exempel ange papperslösa.

– Det repressiva har adderats i och med Tidöavtalet. Det kan påverka vårt arbete att jobba förebyggande, säger Veronica Magnusson. 

7 dec 2022 | 13:32

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev