Det stora Las-paketet med ändrad arbetsrätt och nytt system för omställning och studier stadfästes när Svenskt Näringsliv, LO och PTK förra sommaren tecknade nya huvudavtal. Under en högtidlig ceremoni i Saltsjöbaden sattes signaturerna på dokumenten.
PTKs avtal är anledningen till att organisationen växer. I förra veckan inträdde Vision i organisationen med sina 17 000 medlemmar som arbetar i privata kommunala bolag. Övriga 180 000 medlemmar i Vision arbetar i offentlig sektor.
Vi har länge önskat gå med i PTK.
Veronica Magnusson, Vision
På den statliga sidan ansökte Fackförbundet ST om inträde före jul.
– Vi har länge önskat gå med i PTK. Det är ett viktigt sätt för oss att få inflytande i avtalstecknandet för våra privata medlemmar, säger Veronica Magnusson, ordförande i Vision, till Arbetsvärlden.
Både Vision och ST har under en längre tid närmat sig PTK och har kongressbeslut om att ansöka om medlemskap.
PTK har stort inflytande över arbetsmarknaden
När parterna i det privata näringslivet, Svenskt Näringsliv och på den fackliga sidan främst PTK och IF Metall, utformat de stora förändringarna i arbetsrätten och trygghetssystemet agerade de båda offentligförbunden snabbt.
– I och med trygghetsöverenskommelsen blev det väldigt tydligt att PTK har stort inflytande över avtalstecknande och utvecklingen på svensk arbetsmarknad, säger Veronica Magnusson.
Redan förra sommar anslöt sig Vision till överenskommelsen.
– Då blev det för oss extra viktigt med medlemskap i PTK och få möjligheter att påverka. Med detta visar vi också att vi är beredda att ta ansvar för helheten, säger Veronica Magnusson.
Vi vill även kunna bidra till att reformen blir så bra som möjligt.
Britta Lejon, ST
Hon tar också upp att deras medlemmar i privata bolag nu får tillgång till PTK:s olika utbildningar, inte minst den som gäller medverkan i bolagsstyrelser.
8000 medlemmar på statliga bolag
För Fackförbundet ST handlar ansökan till PTK om 8 000 medlemmar på bolag som SJ, Green Cargo och Post Nord. Även ST anslöt sig i somras till trygghetsöverenskommelsen på den privata sidan.
Enligt förbundsordförande Britta Lejon resonerar ST på liknande sätt som Vision.
– När den helt nya reformen om kompetensutveckling trädde i kraft förra året ansökte vi också om medlemskap i PTK för att fullt ut kunna bevaka våra medlemmars villkor och rättigheter. Vi vill även kunna bidra till att reformen blir så bra som möjligt, säger hon till Arbetsvärlden.
Båda förbunden har sedan tidigare avtal med arbetsgivarorganisationer inom Svenskt Näringsliv. Det innebär att deras medlemmar i privat sektor omfattats av de pensions-, försäkrings- och trygghetslösningar som PTK har förhandlat fram.
Tidigare har de inte kunnat påverka dessa avtal, men med ett medlemskap kan de direkt delta i förhandlingarna.
Fyra största förbunden dominerar
Sedan årsskiftet består PTK av 25 förbund. Med sina 17 000 privatanställda är Vision den sjätte största organisationen i PTK, som består av några riktigt stora förbund och många små.
PTK domineras medlemsmässigt helt av de fyra största medlemsförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Akavia. De organiserar mer än 85 procent av medlemmarna.