Nu ska facken kunna kontrollera villkoren för utstationerade Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson presenterade regeringens proposition Nya utstationeringsregler under en pressträff på en byggarbetsplats. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Nu ska facken kunna kontrollera villkoren för utstationerade

Utstationering Facken ska alltid kunna kräva kollektivavtal för utstationerad arbetskraft i Sverige. Det anser regeringen som föreslår att Sverige river upp lex Laval och därmed den bevisregel som har stoppat facken från varsel och konfliktåtgärder.
17 feb 2017 | 14:33
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Det här är viktigt för det handlar om hur vi reglerar den svenska arbetsmarknaden. I Sverige gör vi det genom kollektivavtal, och det betyder att facket har rätt att kräva kollektivavtal och att ta till stridsåtgärder för att få till ett kollektivavtal.

Det sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i dag när hon presenterade grunddragen i en proposition om nya utstationeringsregler. Själva propositionen har ännu inte offentliggjorts, den kommer först nästa vecka.

Bevisregeln stoppar konfliktåtgärder

I stora drag går förslaget ut på att facken nu får skärpta möjligheter att kontrollera så att företagen verkligen följer de avtal som gäller. I dag är varje land skyldigt att se till att utstationerad arbetskraft får ett grundskydd. Grundskyddet består av vissa minimivillkor som regleras på olika sätt i olika länder, ofta genom lagstiftning men i Sverige främst genom kollektivavtal.

Men genom lex Laval har facken små möjlighet att kontrollera att det som arbetsgivaren säger verkligen stämmer, och man har haft svårt att varsla och använda konfliktåtgärder mot arbetsgivare som inte följer minimikraven.

– Nu förbättrar vi möjligheten för facken att ta reda på vad som finns, i förväg, förklarade Ylva Johansson innebörden i propositionen.

– Det här är också viktigt inte minst för konkurrensutsatta företag. Varje arbetsgivare måste kunna känna sig trygg i att facket ställer samma krav på alla.

Förhandlar i EU om likalön

Dock kan man alltså endast kräva minimi villkor en i den hårda kärnan i utstationeringsdirektivet. Enligt arbetsmarknadsministern sitter den svenska regeringen just nu i ”intensiva förhandlingar” i EU för få igenom förändringar så att kollektivavtalade löner ska gälla även arbetskraft utstationerad från andra EU-länder.

– Jag är optimistisk om att man ska nå målet om likalön, sade hon i dag på presskonferensen.

Regeringen föreslår att de nya utstationeringsreglerna ska gälla från och med 1 juni 2017.

17 feb 2017 | 14:33
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev