Bestämmelser som skulle skydda anställdas villkor ströks när en majoritet i riksdagen tidigare i höst tog beslut om nya regler för offentlig upphandling. Detta trots att regeringen ville ha med bestämmelserna.
Anledningen var att allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ner regeringsförslaget – med motiveringen att det kunde slå mot små och medelstora företag.
Men beslutet kan innebära ett brott mot EU-rätten, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark på SvD:s debattsida på söndagen, och kräver att partierna gör upp om arbetsrättsliga krav. Annars drar TCO Sverige inför EU-kommissionen.
Igen. Senast i våras kom en lagskärpning gällande visstidsanställningar efter att TCO drivit ett överträdelseärende hos EU-kommissionen – då gällde det en begränsning av stapling och missbruk av visstidsanställningar.
– Vi har lyckats med visstidsanställningar, då skärptes lagstiftningen i våras och det var helt beroende på ett sådant här överträdelseärende som TCO drivit, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.
Kan bli en lång process
Processen är dock lång. Den gången började processen redan 2007 då TCO anmälde Sverige till EU-kommissionen. Förhoppningen är att politikerna kommer överens utan att en anmälan blir nödvändig.
– Vi hoppas att det här löser sig, säger Samuel Engblom.
”Det talar för att EU-kommissionen skulle påbörja ett överträdelseförfarande.”
Han berättar att det är för tidigt att säga hur stor chansen är att anmälan skulle bli framgångsrik i den aktuella frågan, men att det ”ligger Sverige i fatet” att delarna om arbetsrättsliga krav försvann i bearbetningen av propositionen.
– Det var en bestämmelse som sa att när man bedömer att det är behövligt så är det obligatoriskt att ställa krav på lön, semester och arbetstid i nivå med relevant kollektivavtal, säger Samuel Engblom.
– Det talar för att EU-kommissionen skulle påbörja ett överträdelseförfarande, säger Samuel Engblom.
Ett överträdelseförfarande kan leda till att EU-kommissionen drar en medlemsstat inför domstol. Domstolen kan döma medlemsstaten till böter.