Slutförhandling i gång – här är Unionens absoluta krav Martin Linder, ordförande för Unionen. Foto: Jessica Gow / TT

Slutförhandling i gång – här är Unionens absoluta krav

Industriavtalet Facken inom industrin har avvisat den första hemställan från de opartiska ordförandena (Opo). Martin Linder, ordförande på Unionen, talar med Arbetsvärlden om förbundets absoluta krav.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De opartiska ordförandena har föreslagit ett treårigt avtal med ett avtalsvärde på 5,9 procent, fördelat över de tre åren.

Klockan 15 på måndagen tackade facken inom industrin nej i sitt svar till hemställan. En av anledningarna är att förslaget saknar nödvändiga avsättningar till system för deltidspension/flexpension.

”Ett avtal som vi kan skriva på måste innehålla ytterligare avsättningar till flexpension.”

– När vi tittade på den konstaterade vi att hemställan från Opo inte innehåller några ytterligare avsättningar för flexpension vilket är ett absolut krav för Unionen. Ett avtal som vi kan skriva på måste innehålla ytterligare avsättningar till flexpension, säger Martin Linder till Arbetsvärlden.

Dessutom nämner han att hemställan saknade LO-förbundens låglönesatsning, som man från Unionens sida backar upp.

– Det är två delar som måste finnas med för att vi sak kunna skriva på ett avtal, säger Martin Linder.

Får lågt avtalsvärde för facken

Det samlade avtalsvärdet på 5,9 procent över tre år är dessutom för lågt och måste upp, anser Martin Linder. Dels för att rymma avsättningar till flexpension men också för att medlemmarna ska få mer pengar i plånboken.

– Vår samlade ekonomiska bedömning är att det inte finns några tunga skäl för vare sig större upp- eller nedväxling jämfört med nuvarande avtal, säger Martin Linder.

Industrifacken har tidigare meddelat att man är öppen för att teckna ett treårigt avtal om villkoren är de rätta.

– Det är viktigt att säga att våra krav på avsättningar till flexpension från Unionens sida är lika starka oavsett vad det är för längd på avtalet, säger Martin Linder.

”Nu är det full fart resten av veckan.”

Slutförhandlingarna inleddes klockan 10 i dag, tisdag, och slutlig hemställan väntas innan den 31 mars.

– Nu är det full fart resten av veckan, det är den tid vi har på oss om vi ska teckna avtal innan det andra löper ut, säger Martin Linder.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar