Rädda Nordea-anställda protesterade maskerade Ett tjugotal estländska banktjänstemän väckte uppståndelse i Stockholm när de maskerade krävde samma fackliga rättigheter som svenskar utanför Nordeas huvudkontor. Liina Carr är facklig sekreterare på Europafacket i Bryssel och vågade protestera utan mask. Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

Rädda Nordea-anställda protesterade maskerade

Nordea Tysta och med täckta ansikten demonstrerar ett tjugotal banktjänstemän från Estland utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm. De demonstrerar för att få samma rätt att teckna kollektivavtal som svenska banktjänstemän har.
Börge Nilsson /Textra
11 jan 2017 | 04:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det var i trettondagshelgen som förbipasserande kunde se lördagslediga estländska banktjänstemän hålla upp plakat på engelska utanför arbetsgivarens svenska huvudkontor i centrala Stockholm.

Deras fackklubb har försökt förhandla med Nordeas dotterbolag i Tallinn. När företaget avbröt förhandlingarna tog medlemmarna färjan till Stockholm.

När inte Nordeas svenska styrelse ville träffa fackklubbens representanter från Tallinn tog medlemmarna färjan till Stockholm. Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

När inte Nordeas svenska styrelse ville träffa fackklubbens representanter från Tallinn tog medlemmarna färjan till Stockholm. Skälet till ansiktsmaskerna är att de är rädda för repressalier från arbetsgivaren.
Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

Skälet är att de är rädda för repressalier från arbetsgivaren. I synnerhet när deras chefer ska bestämma vem som får bli kvar och vem som förlorar jobbet vid samgåendet.

”Shame on you Nordea! Shame!”, ”2 years of illegal union busting” och ”Estonian people are human too!” löd några av budskapen.

När en av deras tidigare arbetskamrater för två år sedan bildade en fackklubb mobbades han snart ut av företagsledningen. Nordea Estland dömdes i Arbetsdomstolen för olaglig diskriminering av företagets första klubbordförande Hannes Veskimäe. Nordea svarade med att sparka honom vilket av rätten konstaterades vara en olaglig uppsägning. I mars 2016 köptes han ut i en förlikning.

Men de anställda ville ha en fackklubb. I somras valdes tre nya fackliga företrädare som begärde förhandlingar om ett avtal. Den fackliga uppslutningen är god. 69 procent av de anställda är med i facket. Det är en hög andel i Sverige och helt extrem med estländska mått.

Demonstranterna ville inte bli intervjuade eller fotograferade utan mask. Inte ens anonymt.

I november meddelade Nordea ensidigt att banken avbryter förhandlingarna. Motiveringen var att banken och klubben hade för olika syn på vad ett avtal skulle innehålla. Banken skrev också att förhandlingarna kan återupptas när samgåendet mellan Nordea och norska DNB är genomfört i Baltikum.

Men det vill inte personalen vänta på.

Estländsk lag ger bara anställda rätt till en månads uppsägningslön. Klubben räknar med att tio till tjugo procent blir av med sina jobb.

– De som förlorar sina jobb vid samgåendet behöver lite mer tid att hitta nya jobb än vad lagen ger. Och det vill vi ha in i avtalet, säger klubbordförande Tiina Kukk som var på plats utanför huvudkontoret i Stockholm i lördags.

I ett brev till Nordeas bolagsstyrelse begärde de anställda att banken skulle skriva kollektivavtal som bland annat gav fem månaders uppsägningslön, dubbel lön vid övertid och att banken inte skulle trakassera de förtroendevalda. Brevet var undertecknat av 316 anställda. Klubbledningen ville i december lämna över det personligen till en representant för styrelsen, men fick inte träffa en sådan personligen.

Tiina Kukk hade inte sitt ansikte maskerat under demonstrationen. Det hade hennes arbetskamrater. Skälet är att de är rädda för repressalier från arbetsgivaren. I synnerhet när deras chefer ska bestämma vem som får bli kvar och vem som förlorar jobbet vid samgåendet.

Demonstranterna ville inte bli intervjuade eller fotograferade utan mask. Inte ens anonymt.

– Nej, jag är ledsen men jag är verkligen rädd för vad som kan hända då, sa en av dem.

Många stadsflanörer stannade till, fotograferade och filmade och frågade vad demonstrationen gällde.

Diego Valdes och Carolina Goldsworthy tittade nyfiket på budskap som ”Nordea! Estonian people are humans too”.

– Alla har rätt till kollektivavtal, säger Diego Valdes som stannade till och tittade på de estländska banktjänstemännens demonstration i Stockholm. Carolina Goldsworthy höll med. Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

– Alla har rätt till kollektivavtal, säger Diego Valdes som stannade till och tittade på de estländska banktjänstemännens demonstration i Stockholm. Carolina Goldsworthy höll med.
Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

– Alla har rätt till kollektivavtal. Nordea är ett svenskt företag och borde väl ge samma villkor till alla anställda, även till dem som inte arbetar i Sverige, säger Diego Valdes till Arbetsvärlden.

Själv har han inte Nordea som bank, men det har Carolina.

– Jag kanske borde fundera på om jag ska ha det, säger hon.

En annan förbipasserande frågar vad som står på just för att han har sina konton hos Nordea.

Qahtan Al-Asbahi från Nyköping var också undrande. Han frågade ut Risto Raudkivi som är facklig organisatör på det Estländska finansfacket EFL om bakgrunden.

– Jag blev nyfiken när jag såg skylten om att Estland inte är en svensk koloni. Det är ju ett grannland. Jag förstår inte hur det kan vara någon skillnad i villkor, de måste väl ha rätt till förhandlingar och avtal precis som i Sverige, säger han.

Qahtan Al Asbahil från Nyköping frågade vad som stod på och blev bestört när han hörde att svenska Nordea inte ger sina anställda i Estland samma fackliga rättigheter som kollegorna i Sverige. Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

Qahtan Al Asbahil från Nyköping frågade vad som stod på och blev bestört när han hörde att svenska Nordea inte ger sina anställda i Estland samma fackliga rättigheter som kollegorna i Sverige.
Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

Pengarna behöver han inte flytta, säger Qahtan Al-Asbahi, för dem har han redan i en annan bank, medan en annan förbipasserande frågar vad som står på just för att han har sina konton hos Nordea.

Fotnot: Sverige har maskeringsförbud vid demonstrationer enbart ”om det vid sammankomsten uppkommer en störning av den allmänna ordningen eller en omedelbar fara för en sådan störning” enligt lag 2005:900 om förbud mot maskering i vissa fall.

Börge Nilsson /Textra
11 jan 2017 | 04:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev