Ukrainakriget: Ryska FNPR lämnar ITUC Flyktingar nära järnvägsstationen i Kyjiv under Rysslands invasion av Ukraina 2022. Foto: Oles Navrotskyi

Ukrainakriget: Ryska FNPR lämnar ITUC

Fack utesluts Den stora ryska federationen FNPR med 20 miljoner medlemmar är nu i praktiken uteslutna från världsfacket ITUC. Det bekräftades på ett styrelsemöte i slutet av maj, men omnämns bara i en bisats i organisationens kommuniké från mötet.
Carl von Scheele
9 jun 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Från den första dagen av det ryska angreppet mot Ukraina har federationen FNPR reservationslöst ställt sig bakom attacken mot grannlandet och kallat angreppet för en fredsbevarande operation.

Mycket snabbt reagerade 13 nordiska fack gemensamt på FNPRs aktiva stöd till president Putins angrepp och krävde redan i början av mars en uteslutning ur Världsfacket ITUC.

Sedan i slutet av maj är i praktiken det ryska facket uteslutet, även om det formellt handlar om att Världsfackets högsta beslutande organ har bekräftat en suspendering av FNPR, som inte deltagit i verksamheten under ett par månader.

Ett återinträde för FNPR blir väldigt svårt

– Beslutet är bra. Vi kan inte ha medlemsorganisationer som aktivt stöder kriget och övergreppen i Ukraina. Det är helt otänkbart, säger Oscar Wåglund Söderström, internationell chef på TCO.

Om FNPR i framtiden skulle önska återkomma till verksamheten måste organisationen rösta om återinträdet. Då krävs kvalificerad majoritet bland de andra medlemsorganisationerna från hela världen.

– Ett återinträde för FNPR blir väldigt svårt, säger Wåglund Söderström.

Trots att den ryska federationen är ett av de största facken i världen har ITUC inte gjort någon stor nyhet av uteslutningen. Den nämns enbart i en bisats i kommunikén från majmötet i samband med att två nya medlemsförbund hälsas välkomna.

Värdsfackets ledning har haft en dialog med FNPR och försökt få ett avståndstagande från kriget men inte lyckats. Den ryska federationen håller fast vid att kriget är västvärldens och Ukrainas fel.

I stället för att vara en del i den världsfackliga gemenskapen ägnar sig FNPR åt aktivt stöd till president Putins krig. Så sent som i förra veckan besökte federationens ordförande Mikhail Shmakov det ockuperade Donetsk och talade om en gemensam seger mot Ukraina.

Sprider rysk propaganda

Dagligen uppdateras dess hemsida med information om fackets stöd till de ryska trupperna. Den ukrainska ledningen beskrivs som kriminell. I sitt tal på 1 maj talade Shmakov om hur den ryska industrin måste ställas om till stöd för de ryska styrkorna och president Putins kamp för avnazifiering av Ukraina.

Under våren har federationen också organiserat en bilkaravan mot nazism, som har kört genom Ryssland. Den avslutades i staden Sevastopol på den ockuperade Krim-halvön.

I sitt stöd för president Putin har FNPR använt sin hemsida för att sprida propaganda från Tjetjeniens hårdföra diktator Ramzan Kadyrov. I ett inlägga där han meddelar landets deltagande i kriget hävdar han också att de ryska styrkorna räddar världen från ett ukrainskt kärnvapenhot och planer på att utveckla biologiska vapen.

Carl von Scheele
9 jun 2022

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar