Möjligt snabbspår för handelsavtal möter kritik Det ryktas att Jean-Claude Juncker föreslår ett snabbspår för handelsförhandlingar, AP Photo/Vadim Ghirda

Möjligt snabbspår för handelsavtal möter kritik

EU State of the Union Det ryktas att Jean Claude Juncker idag kommer att presentera ett snabbspår för frihandelsavtal. Handelskommissionär Cecilia Malmströms personal förnekar inte att ett sådant förslag arbetats fram.
Gert Lundstedt
13 sep 2017 | 08:47
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

EU:s strategi för att förhandla fram frihandelsavtal har inte varit så framgångsrikt. Därför lägger kommissionen nu om tillvägagångssättet. Den Brysselbaserade nyhetssajten Politico skriver att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker redan i dag i sitt State of the Union-tal kan komma att föreslå ett ”fast track” för avtalsförhandlingarna. Ett snabbspår som gör det möjligt att runda medlemsländerna, som kortar tiden för att få igång förhandlingarna, och som snabbt får ett avtal på plats. För fram till nu har förhandlandet tagit tid. Till exempel tog det fem-sex år att sy ihop CETA-avtalet med Kanada, att få det igenom närmare 40 instanser: i Europaparlamentet, medlemsländerna och i regionala parlament.
Den svenska demokrati-aktiviströrelsen Skiftets kanslichef Robin Zachari varnar samtidigt för följderna av ett snabbspår:

− Demokrati tar tid. Det är poängen. Det ger människor möjlighet att vara med i en process och säga vad som är bra och inte är bra.

Partssamverkan tenderar att gynna stora företag på bekostnad av miljön, demokratin och välfärden.

Han pekar på tre skäl till att vara kritisk till hur EU förhandlar fram nya handelsavtal: en bristande transparens, och att den föreslagna investeringsdomstolen tvingar länder att betala höga böter till företag. För det tredje kritiserar han idén om en partssamverkan för att ta bort regler som utgör handelshinder.

− Partssamverkan tenderar att gynna stora företag på bekostnad av miljön, demokratin och välfärden.

En åsikt den liberale nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman delar. När USA häromåret förhandlade ett avtal med en rad Stillahavsländer (TPP-avtalet) varnade Krugman för att en väsentlig del av avtalet handlade om annat än tullar, om sådant som patent, varumärken och upphovsrätt och rådde president Obama att inte ödsla tid på förhandlingarna.

Det får inte skapa onödig infektion i de nationella politiska systemen.

Stockholms handelskammare försiktigt positiv

På Stockholms handelskammare välkomnas visserligen regellättnader som gynnar handeln. Men även om kammarens chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou är försiktigt positiv så skickar han med en brasklapp vad gäller snabbspåret:

− Det får inte skapa onödig infektion i de nationella politiska systemen som gör att avtal stjälper på mållinjen. De förhandlingsmandat som medlemsländerna tillsammans tagit fram har haft ett viktigt syfte i att de gett tydliga spelregler för hur kommissionen ska förhandla.

− Vi är försiktigt positiva, men det är viktigt att se hur förslaget ser ut.

Investeringar förblir medlemsstaternas kompetens

Att EU nu förbereder sig för ett snabbspår i frihandelsförhandlingarna har sin bakgrund i ett utslag från EU-domstolen i maj. Där slogs fast att EU har kompetensen, rätten att bestämma om allt i ett handelsavtal förutom det som gäller investeringar.

När Arbetsvärlden i somras intervjuade Cecilia Malmström och frågade om betydelsen av domstolens utslag sa hon att:

− En lösning kan bli att vi får ett frihandelsavtal som träder ikraft snabbare. Och ett investeringsavtal som medlemsländerna ska fatta beslut om.

Frihandelsförhandlingar kan dra igång inom dagar

Politico hävdar i sin artikel att Malmström redan tagit fram en snabbspårsstrategi för kommande frihandelsförhandlingar. Något hennes kabinett heller inte förnekar när Arbetsvärlden pratar med en högt uppsatt tjänsteman där. Med en snabbspårsstrategi skulle kommissionen, enligt Politico, kunna dra igång frihandelsförhandlingar inom några dagar.

Nu närmast att förhandla avtal med står Australien, Nya Zeeland, Mexiko och Mercosur.

För medlemsländerna återstår sedan vid ett snabbspår att fatta beslut om sådant som rör investeringar.

Gert Lundstedt
13 sep 2017 | 08:47

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev