Kunnigt folk gör Sverige bäst i EU på innovation Sverige och Stockholm är bäst på innovation i EU, enligt EU-kommissionens årliga ranking. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Kunnigt folk gör Sverige bäst i EU på innovation

Innovation Sverige tar åter igen hem förstaplatsen i EU-kommissionens Innovation Union Scoreboard, EIS – och Stockholm är den mest innovativa regionen i EU. En välutbildad befolkning är en viktig framgångsfaktor.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sverige är en innovationsdriven ekonomi i toppklass. I EU-kommissionens årliga innovationsranking, Innovation Union Scoreboard, EIS 2017, som tittar på forsknings- och innovationsprestanda i EU:s medlemsstater – liksom flera andra länder både i och utanför Europa – hamnar Sverige åter igen i topp inom unionen.

Sverige har toppat rankingen bland EU-länder flera år i rad.

Dessutom är Stockholmsregionen i topp i den regionala mätningen

Därefter följer Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

Dessutom är Stockholmsregionen i topp i den regionala mätningen som innefattar 220 regioner i 22 EU-länder, liksom Norge, Serbien och Schweiz. Flera mindre EU-länder, så som Cypern, räknas också med som regioner.

Mätningen är bred och tar fasta på 27 olika indikatorer, bland annat sådant som privata och offentliga investeringar i forskning och intellektuella tillgångar.

Bland Sveriges styrkor räknas humankapital, alltså utbildning och kompetens hos befolkningen, och innovations- och forskningsvänliga miljöer.

Kina på frammarsch

EIS 2017 visar också att EU:s innovationsprestanda fortsätter att öka. I en global jämförelse så knappar EU in på Kanada och USA. Samtidigt drar asiatiska länderna som Sydkorea och Japan ifrån, och Kina är det land som snabbast väntas förbättra sin innovationsprestation.

Även om Sverige är bäst på innovation i EU så är det dock fortfarande Schweiz som toppar innovationsligan i Europa – där Sverige hamnar på en andraplats.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar