Inga besked från Juncker om inflytandet över handelsavtalen EU-kommissionens byggnad Berlaymont i Bryssel Foto Henrik Montgomery / SCANPIX

Inga besked från Juncker om inflytandet över handelsavtalen

EU State of the Union EU-kommissionens ordförande sade att Europaparlamentet ska ha sista ordet vid handelsavtal och att medlemsstaternas parlament ska hållas informerade. Det är oklart om det innebär någon förändring gentemot i dag.
Gert Lundstedt
13 sep 2017 | 14:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I sitt State of the Union-tal 2017 pekade kommissionens president Jean-Claude Juncker på att en prioriterad uppgift för EU det närmaste året är att stärka unionens handelsagenda. Dock nämndes aldrig det fast track det hade spekulerats i skulle föreslås för att snabba på handelsavtalsförhandlingarna.
Däremot sa Juncker i sitt linjetal att Europaparlamentet kommer att ha sista ordet för att godkänna nya frihandelsavtal.

Det går inte att uttolka av talet som att han menar ett fast track.

Han tillade att de runt 40 nationella och regionala parlament som i dag också ska ratificera handelsavtalen framöver kommer att fullt ut hållas informerade från dag ett.

− Det kommer kommissionen att se till, poängterade han.

EU-kommissionens Sverigechef Katarina Areskoug vill dock inte gå så långt som att tolka det som att kommissionen avser att minska medlemsländernas inflytande i förhandlingarna.

− Det går inte att uttolka av talet som att han menar ett fast track. De exakta förslagen kommer Cecilia Malmström att presentera i morgon torsdag.

Katarina Areskoug Mascarenhas, EU-kommissionens Stockholmskontor.

I stället väljer Katarina Areskoug att tolka det som att Juncker refererar till en bättre transparens. Bristen på densamma har inte minst under TTIP-förhandlingarna kritiserats från många håll.

− Det nya för förhandlingarna, men som inte sades i talet, är att vi på vår hemsida ska lägga ut det förhandlingsmandat som Rådet antar. Något medlemsländerna varit emot.

Skälet till att nu göra det menar Katarina Areskoug är för att komma tillrätta med alla rykten och konspirationsteorier som florerat vid EU:s frihandelsförhandlingar.

Gert Lundstedt
13 sep 2017 | 14:25

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 13 sep 2017:

    Undrar hur detta kommer att påverka alla jobb i länderna och framförallt regeringar som inte kan göra något annat än att (som nickedockor) tillstå alla märkligheter som eu kommer att bestämma över. Länderna kommer inte att ha en chans att säga sitt i frågor som rör det landets suveränitet. Sedan får eu-kontorets representant från stockholm säga ved denne vill i frågan, men tro inte att folk i gemen tror på dessa sagor!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev