Ministern: inga planer på inskränkt strejkrätt Paulina Brandberg intygade i Riksdagen på torsdagen att regeringen inte har planer på att införa en proportionalitetsregel. Foto: Skärmavbild, Jessica Gow/TT

Ministern: inga planer på inskränkt strejkrätt

Strejkrätt Näringsliv och borgerliga debattörer kräver att regeringen agerar mot fackens rätt till stridsåtgärder. Men biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) ger kalla handen. Åtminstone gällande införande av en proportionalitetsprincip.
1 dec 2023 | 15:50
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Sedan Svenskt näringslivs vice vd, i Arbetsvärlden, återlanserade krav på inskränkt strejkrätt har flera följt efter. Allt fler arbetsgivarorganisationer och opinionsbildare har ställt krav på regeringen att agera mot fackens stridsåtgärder mot Tesla. Men för de som önskar se strejkrätten inskränkt kommer nu en kalldusch.

– Vi följer som sagt frågan mycket, mycket noga, men vi kommer inte att agera med anledning av en tvist gällande ett visst specifikt kollektivavtal, sade biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) från riksdagens talarstol på torsdagen.

Regeringen vill se strejkrätten inskränkt

På måndagen kunde Arbetsvärlden visa att det fanns potentiellt stöd i riksdagen för två av Svenskt näringslivs förslag: inskränkta sympatiåtgärder och införandet av en proportionalitetsprincip. Men bara om Sverigedemokraterna sällar sig till den positiva inställning som M, Kd, L och C intar i frågan. 

 

Ciczie Weidby (V) krävde på torsdagen svar om regeringens strejkrättsplaner. Foto: Skärmavbild

V plockar upp tråden i riksdagen

Sedan dess har både Kd och SD, i Göteborgsposten, öppnat för att ingripa politiskt i Tesla-konflikten specifikt. Under riksdagens frågestund under torsdagen tog vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Ciczie Weidby, fasta på regeringspartiernas svar i enkäten. Paulina Brandbergs uttalande kom som svar på hennes fråga om regeringen tänker lägga fram ett förslag om inskränkt strejkrätt genom ett införande av en proportionalitetsregel.

– Det finns ingen politik från regeringen om att införa en proportionalitetsprincip, svarade ministern från talarstolen.

Huruvida löftet gäller andra förslag om begränsning av sympatirätten eller om det gäller även förslag utan direkt hänvisning till Tesla-konflikten klargjordes inte. Men Moderaternas svar i Arbetsvärldens enkät kan ge en fingervisning. 

Proportionalitetsprincip enligt Svenskt Näringsliv

2005 gav Svenskt näringsliv ut rapporten "Den svenska modellen har kantrat", i rapporten lägger de fram sjuk krav för begränsningar av fackens konflikträtt. 

Ett av dem är införande av en proportionalitetsregel.

Proportionalitetsprincipen ska tvinga en stridsåtgärds omfattning och syfte till att stå i proportion till dess konsekvenser och effekter på företag och tredje man.

Facken anser att de redan gör sådana bedömningar och att regeln skulle missbrukas för att sabotera fackens möjligheter till effektiva stridsåtgärder.

Den prövning som skulle behöva ske inför en konflikt skulle inte bara fördröja utan också kunna bli godtycklig och beroende på politiskt läge.

+ Expandera

”Förslagen ingår inte i Tidö-avtalet. Det finns alltså inte någon överenskommelse mellan samarbetspartierna om att genomföra någon förändring av konfliktreglerna på arbetsmarknaden under denna mandatperiod.”, skrev Viktor Wärnick, gruppledare för M i arbetsmarknadsutskottet i sitt enkätsvar.

1 dec 2023 | 15:50
Om skribenten
Axel Green är en reporter som specialiserar sig på arbetsmarknadsfrågor och samhällsutveckling, med erfarenhet av både nationell och internationell bevakning.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev