LO, TCO och Saco uppmanar regeringen: säkerställ kollektivavtal och strejkrätt i CETA

Frihandel När EU:s handelsministrar på tisdagen ska ta det slutliga beslutet om frihandelsavtalet med Kanada, har den svenska handelsministern Ann Linde med sig en uppmaning från de svenska facken: Respekten för kollektivavtal och strejkrätt måste bli tydligare i CETA-avtalet!
17 okt 2016 | 18:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I morgon träffas EU-ländernas handelsministrar för att besluta om det färdigförhandlade handelsavtalet mellan EU och Kanada, CETA. I slutet av veckan ska stats- och regeringscheferna göra detsamma i Europeiska rådet. Avtalet har kritiserats av den fackliga rörelsen i både EU och Kanada för att inte tillräckligt skydda arbetstagarnas intressen. I Sverige har kritiken varit betydligt mindre omfattande, men har ändå förekommit bland annat från Kommunal.

Läs mer: Svenskt motstånd till protektionism gör TTIP till icke-fråga

CETA-avtalet är egentligen färdigbehandlat sedan länge. Avtalet har sedan varit föremål för juridisk granskning och inför det slutliga godkännandet ska handelsministrarna ha tagit fram en resolution som förtydligar och förklarar avtalets intentioner, ”i syfte att reda ut eventuella missförstånd och felaktiga tolkningar” som den svenska handelsministern Ann Linde beskriver på Arbetets debattsida i september i år när hon bemötte kritiken från Kommunal.

Nu uppmanar ordföranden i de tre fackliga centralorganisationerna, LO, TCO och Saco, den svenska regeringen att se till att respekten för kollektivavtal och strejkrätten förtydligas i en rättsligt bindande deklaration. I en gemensam debattartikel i Europaportalen skriver de på måndagen att CETA ska sätta en så hög standard som möjligt vad gäller arbetstagarnas rättigheter, också för att påverka framtida handelsavtal som TTIP. Därför behövs enligt debattartikeln vissa förtydliganden vad gäller bland annat kollektivavtal och strejkrätt i avtalet, och det ”bör göras i en rättsligt bindande deklaration”.

17 okt 2016 | 18:10
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Ämnen:
#ceta #lo #saco #tco
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev