Finansutskottet: Säg nej till kollektivavtalskrav i upphandling Finansutskottet vill att riksdagen säger nej till krav på arbetsvillkor i offentlig upphandling. Foto: Riksdagen.

Finansutskottet: Säg nej till kollektivavtalskrav i upphandling

Upphandling Finansutskottet vill att riksdagen avvisar regeringens förslag om krav på arbetsvillkor i offentlig upphandling. TCO hoppas att regering och opposition ska nå en kompromiss när riksdagen skickar tillbaka frågan till regeringen.
17 nov 2016 | 17:07
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag torsdag behandlade riksdagens finansutskott regeringens proposition om lagstiftning i offentlig upphandling. Finansutskottet föreslår riksdagen att rösta ja till huvuddelen av förslaget, men nej till de delar som handlar om att myndigheter vid behov ska ställa krav på arbetstid, lön och semester för leverantörernas personal.

Utskottet säger också nej till regeringens förslag om att ge upphandlade myndigheter rätt att ställa krav på att företagen ska erbjuda sina anställda försäkringar och tjänstepension. På riksdagens webbsida står det att ”utskottet anser att det riskerar att missgynna svenska företag då reglerna inte är lika långtgående inom EU-rätten”.

– Det är mycket allvarligt, kommenterar Eva Nordmark i ett pressmeddelande. Partiernas agerande innebär att företag kan fortsätta att konkurrera med sämre löner och villkor vid offentlig upphandling och där hamnar anställda i kläm.

TCO – som själva har presenterat en sådan kompromiss för både regeringen och oppositionen där mindre upphandlingar kan undantas – hoppas nu att partierna kan hitta en kompromiss när riksdagen skickar tillbaka frågan till regeringen. Annars hamnar Sverige enligt TCO i ett läge det enligt EU-rätten är möjligt och i vissa fall obligatoriskt att ställa sociala krav, men där det inte finns några svenska regler för hur det ska gå till.

17 nov 2016 | 17:07
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev