Liberalerna: Vår främsta prioritering att fler ska omfattas av a-kassan Arman Teimouri, arbetsmarknadspolitisk talesperson för L. Foto: Ali Lorestani / TT

Liberalerna: Vår främsta prioritering att fler ska omfattas av a-kassan

A-kassa Sverige har lägst a-kassa i hela Norden. Arbetsvärlden frågar Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Arman Teimouri hur partiet ser på saken.
3 jun 2021 | 13:57
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ska Sverige ha lägst a-kassa i Norden?

– Sverige ska ha en A-kassa som innebär att de som arbetar ska ha en rimlig grundtrygghet vid arbetslöshet samtidigt som det skapar drivkrafter till att söka nytt jobb.  Det är svår att att jämföra system mellan länder eftersom helheten också hänger ihop med hur starkt anställningsskydd som finns och möjligheterna till omställning, säger Arman Teimouri, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna.

Vi har ingen uttalad nivå som procent av inkomsten.

Varför vill inte Liberalerna höja a-kassan?

– Det finns en mängd faktorer som påverkar individens ersättningsnivå i den reform som vi arbetar med inom ramen för Januariavtalet. L för diskussioner om en väl avvägd modell med regeringen. Eftersom det enligt utredningen bara är 40 procent som omfattas av arbetslöshetsförsäkringen är Liberalernas främsta prioritering att fler ska omfattas av arbetslöshetsförsäkring som ett första steg mot en allmän arbetslöshetsförsäkring. En obligatorisk arbetslöshetsförsäkring vore givetvis mest gynnsamt för alla, något som Liberalerna kommer att fortsätta arbeta för.

Borde nivåerna i a-kassan kopplas till löneutvecklingen på något vis?

– Det är rimligt att på sikt indexera arbetslöshetsförsäkringen, men det finns inte med i den reform som nu diskuteras.

Vad är en rimligt ersättningsnivå som procent av inkomsten?

– Liberalerna vill ha en inledningsvis generös ersättningsnivå som sedan trappas ner med tiden i för att också ge incitament till ett aktivt jobbsökande. Exakt var de nivåerna ligger kan diskuteras och vi har ingen uttalad nivå som procent av inkomsten.

3 jun 2021 | 13:57

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar