Medium förutspår avveckling av a-kassesystemet TCO står inför en tid av kamp, enligt den professionella häxan Henrietta Westin. (AP Photo/Altaf Qadri)

Medium förutspår avveckling av a-kassesystemet

Arbetsmarknad Flera av TCO:s mål för 2021 kommer i sinom tid att uppnås – men detta kommer att föregås av en svår och långdragen kamp. Det uppger en andeskådare för Arbetsvärlden, under ett samtal om tillståndet på den svenska arbetsmarknaden.
23 apr 2021 | 12:28
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När jag frågar Henrietta Westin, certifierat medium och massör, vilken yrkeskategori som oftast vänder sig till henne för karriärrådgivning, svarar hon mig att det tenderar att röra sig om personer i chefspositioner.

Det är ett intressant faktum, anser hon.

När hon kontaktas av individer i sökande efter svar på om den stora kärleken är nära förestående eller om det är en bra eller dålig idé att göra slut med sin partner eller om de någon gång kommer att hitta en trevlig bostadsrätt så spänner klientelet över alla samhällsklasser.

Men i ärenden relaterade till yrkesmässig utveckling ser alltså bilden annorlunda ut.

Det är som att det finns en drakeld runt detta, inte en fågel Fenix

– Jag vet inte riktigt varför det är så många personer med högre utbildning som kontaktar mig om den saken. Akademiker, företagsledare, tjänstemän i privat och offentlig sektor.

I synnerhet är yrkeskategorin skolchefer överrepresenterade.

– De undrar ofta om de ska byta jobb.

– Men jag vill inte peka ut någon. Jag har tystnadsplikt, säger Henrietta Westin.

En lukrativ tid för andeskådare

Pandemin har drabbat många branscher hårt.

Men den enas död är den andres bröd.

Henrietta Westin, som driver det i Skellefteå baserade företaget Häxan Hia och erbjuder tjänster såsom distanshealing och medial vägledning, säger att hon aldrig haft så många kunder som i år. Vilket hon menar hänger ihop med att många i dag mår väldigt dåligt på jobbet.

– De säger att det förekommer mer konflikter nu än tidigare, och att de inte kommer någon vart med sin personliga utveckling. Så när de ringer mig hoppas de få hjälp att avgöra om de ska byta spår, om det egentligen är meningen att de ska arbeta med något annat i stället.

Egentligen är det inte korrekt att säga att det är Henrietta Westin själv som bibringar sina klienter råd och vägledning. Hon är enbart en förmedlare av information från den andra sidan. Och svaren på de frågor hon ställs inför presenteras av tarotkort från de fem till sju kortlekar hon använder sig av under sina sessioner.

En tid av utmaningar för TCO

När jag föreslår för Henrietta Westin att hon för Arbetsvärldens vägnar ska tillfråga andevärlden om en arbetsmarknadsprognos ställer hon sig först tveksam till förslaget.

Det utgör ett slags brott mot konvenansen att spå i framtiden om den person som är direkt berörd av den pejlade tillkommande tidens händelser inte är närvarande under sessionen.

Det är något ni inte har tänkt på, och saker och ting kommer att gå fel

Men vi når en kompromiss.

Eftersom jag skriver för TCO:s tidning, och av det skälet, med lite god vilja, kan anses förkroppsliga hela denna organisation, går hon med på att svara på om de mål som TCO stakat ut för 2021 kommer att uppnås eller inte.

För detta ändamål nyttjar hon sju tarotkortlekar.

Hur kommer det att gå med TCO:s värnande om partsmodellen, nationellt såväl som internationellt?

– Jag får upp kortet ”domen”, och utifrån det tror jag att ni behöver bygga ett bättre ledarskap. Ni behöver bättre ledare som kan stå upp för de andra. Och över lag har ni alldeles för många ledare inom organisationen.

– Det kommer att ske en utrensning. Och jag får intrycket att det finns många inom organisationen som förblindas av känslor inför partsmodellen, för många som tar saken personligt, och därför läggs energi på fel saker.

– Ni måste göra er av med de som gör att ni tappar energi.

En ny funktion för a-kassan

Kommer det att ges bättre möjligheter till kompetensutveckling för TCO:s medlemmar?

– Något kommer att hända hos er som gör att ni blir tagna på sängen. Men jag får upp svärdkortet som visar att efter en period där många mår dåligt och många har det svårt så kommer ni att segra.

Kommer taket i a-kassan att höjas permanent och kommer det att bli lättare att kvalificera sig för ersättning?

– Det kommer att dröja väldigt länge innan beslut fattas. Men det verkar som att försäkringarna kommer att få en helt annan funktion eller uppbyggnad i framtiden, att vi lämnar det gamla sättet att hantera a-kassan bakom oss.

– Blir det positivt? Alla kommer inte att känna på samma sätt. Men det är möjligt att det kommer att utvecklas ett bonussystem, som gör att man kan få tillgång till flera olika a-kassor på samma gång.

Kommer man att se ett utökat arbete med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för att minska ohälsan bland TCO:s medlemmar?

Jag vet inte riktigt varför det är så många personer med högre utbildning som kontaktar mig om den saken

– Först kommer det att gå otroligt, otroligt bra. Jag får ett kort här som betyder seger. Sedan får jag solkortet som visar att man kommer att få jättemycket energi, att det finns glädje, något nytt och spännande kommer att inträffa.

– Men man får inte vara för segerviss. För det kommer ett bakslag. Något kommer att göra ont, och det kommer att ta andan ur en. Det är något ni inte har tänkt på, och saker och ting kommer att gå fel, precis som med mycket annat i livet.

Kommer det att bli mer lönsamt att arbeta, utbilda sig och ta ansvar?

– Jag får mörka energier av det här. Det är som att det finns en drakeld runt detta, inte en fågel Fenix. Det kommer att vara mycket ilska och aggressivitet, konflikt och missnöje.

– Folk kommer att vilja slå näven i bordet.

23 apr 2021 | 12:28
Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar