Sverige blir inget högproduktivt paradis utan invandring Utan invandring blir Sverige ungefär som Finland. Illustration: Ekapanova/Istock
Ledare

Sverige blir inget högproduktivt paradis utan invandring

23 mar 2017 | 13:57
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Alla vet att utlandsfödda är mer brottsbenägna och har sämre utbildning än svenskar, eller hur? Det är ju därför som polisen Peter Springare (122 000 följare på Facebook) är så populär och som det är så trendigt att hävda att man ”måste erkänna målkonflikten mellan invandring och välfärd”.

Fler invandrare leder till evigt ökad brottslighet tills Sverige urartar till ett rån- och våldtäktsträsk. För att inte tala om hur Sverige nu kommer bli ett land där snart halva arbetsstyrkan består av låglöneyrkena taxiförare, hemtjänstpersonal och pizzabagare.

Hade ett Sverige utan invandrare verkligen varit ett land befriat från brottslighet?

Det verkar dock saknas något i de här analyserna. Till exempel en kontrafaktisk analys. Hade ett Sverige utan invandrare verkligen varit ett land befriat från brottslighet? Och dessutom ett land där märkligt nog en osedvanligt stor del av befolkningen arbetade i rättsväsendet (en kår befolkad av infödda svenskar till stor del). Det låter lite konstigt va?

Ta vårt grannland Finland som exempel, ett land med mycket liten invandring. De är varken kända för att ha en extremt högproduktiv näringsstruktur eller låg kriminalitet jämfört med Sverige. De tycks istället likna Sverige, men med färre invandrare.

Idag heter inte brottslingarna och bagarna Kalle och Lotta utan Ahmed och Fatima.

När kriminologen Jerzy Sarnecki och ekonomen Sandro Scocco recenserar ekonomen Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” i podcasten Pengar och politik, är deras analys av det ekonomiska och kriminologiska läget detsamma: det är inte så att invandrares egenskaper är statiska: att de alltid kommer att arbeta i låglöneyrken och vara kriminella. Istället befolkar invandrare rimligen till en början en given struktur i samhället.

Traditionell kriminalitet av typen vålds- och sexualbrott har alltid varit vanligare i underklassen, liksom självklart arbetslöshet och låglönejobb. Men idag heter inte brottslingarna och bagarna Kalle och Lotta utan Ahmed och Fatima. Underklassen har blivit etnifierad.

Vi ska vara oroliga över att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken och arbetslöshetsstatistiken. Men vi ska vara ännu oroligare över att vi har ett samhälle där människor i underklassen begår brott och går arbetslösa.

Att tro att Sverige skulle förvandlas till ett paradis utan invandring är naivt.

Västerländska samhällen har alltid haft en underklass. I samhällen med invandring befolkas den ofta av relativt nyanlända. I andra samhällen, som Finland, befolkas den istället av inhemskt födda. Det är inte så att storleken på underklassen tycks påverkas nämnvärt av invandringen. Underklassen skulle inte försvinna om vi stoppade invandringen.

Att tro att Sverige skulle förvandlas till ett paradis utan invandring är naivt.

23 mar 2017 | 13:57
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Jag heter Mattias 11 jul 2017:

    Min erfarenhet – och jag bor nu i Silicon Valley – är att det framförallt beror på vilka som invandrar. Analfabeter från Somalia ger ytterskt olika resultat än tex judar från fd Sovjetunionen eller doktorander från Indian Institute of Technology.
    Hur kan din tes förklara Sydkoreas framgångssaga?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev