S-annons solkar ner den svenska modellen Taggtråd och vakter förhindrar flyktingar från att ta sig ombord på tågen från Calais till Storbritannien. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ledare

S-annons solkar ner den svenska modellen

19 okt 2017 | 14:32
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Socialdemokraterna har i veckan publicerat en annons med texten ”Vi slår vakt om Sveriges säkerhet – Svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas”. På bilden syns en gränskontroll genom vindrutan på ett tåg där en polis och en passkontrollant kontrollerar människors identitet.

Vad har den svenska modellen med gränskontroller att göra, kan man undra? Den svenska modellen på arbetsmarknaden innebär ju ett stort utrymme för fack och arbetsgivare att själva enas om en stor del av spelreglerna utan inblandning från staten. En modell där parterna tar ansvar för rimliga löner och arbetsvillkor tillsammans, som visat sig mycket gynnsam för samhällsekonomin jämfört med andra länders modeller.

Den svenska modellen välkomnar utländsk arbetskraft som vill arbeta i Sverige till samma villkor som svenska löntagare och företagare.

Socialdemokraternas annons.

Den svenska modellen välkomnar utländsk arbetskraft som vill arbeta i Sverige till samma villkor som svenska löntagare och företagare. Den svenska modellen innebär utbildning och lönesubventioner för att underlätta för utländsk arbetskraft på svensk arbetsmarknad. Det fanns en tid när Sverige skrek efter utländsk arbetskraft i industrin och det finns en tid, närmare bestämt i dag, när vi skriker efter utländska programmerare och specialister.

Gränskontroller däremot, resulterar främst i att stoppa asylsökande som inte har rätt att vistas i Sverige.

Det är därför sorgligt att det parti som säger sig försvara den svenska modellen, nu solkar ner dess betydelse.

Regeringspartiet som i sin valstrategi lovade att gå till val på att vara emot SD, är nu i stället nära att gå till val på att ge SD rätt.

Extra sorgligt blir det om man i den svenska modellen tolkar in vettiga socialförsäkringar. Hotet mot välfärden skulle då komma utifrån, från flyktingarna, i Socialdemokraternas annons.

Annonsen får ses i ljuset av att Socialdemokraterna försöker locka tillbaka väljare som flytt till Sverigedemokraterna. Men regeringspartiet som i sin valstrategi lovade att gå till val på att vara emot SD, är nu i stället nära att gå till val på att ge SD rätt.

19 okt 2017 | 14:32
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev