Inför lottning till översökta skolor ‒ januariavtalet tillåter det Skolkommissionen kom med förslag som skulle minska segregationen i skolan. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Ledare

Inför lottning till översökta skolor ‒ januariavtalet tillåter det

Ledare SVT Nyheter visar idag att skolsegregationen fortsätter öka. Vinstdrivna skolors affärsidé är segregation. Men Skolkommissionens förslag om lottning skulle undergräva det, skriver Mikael Feldbaum.
30 jan 2019 | 15:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Skolsegregationen ökar konstaterar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. För vilken gång i ordningen?

I samma kommun kan en skola ha över 90 procent elever med utländsk bakgrund medan en grannskola har fyra procent, visar SVT Nyheters kartläggning idag.

Vinstdrivna skolors affärsidé är enkel. Etablera dig i ett område där det bor svenskfödda och välutbildade. När barnen söker sig till din skola får du sådana elever som tål lärare som i lägre utsträckning är behöriga, har sämre löner och du kommer undan med sämre lärartäthet. Du får resurssnåla elever. Och att minska kostnader är enda sättet att göra vinst i dagens system med skattefinansiering. Trots dessa uppenbara baksidor för eleverna kan du locka dem med välartade studiekamrater och överdrivet goda betyg. Det är en kalkyl som går ihop ‒ nästan en miljard om året gör de fyra koncernerna i årlig vinst.

Centerpartister och Liberaler bör kunna sätta elevernas intresse av en skola med mångfald före vinstlobbyns affärsmodell som stavas segregation.

I kommun  efter kommun i Sverige samlas barn med svenskfödda välutbildade föräldrar i särskilda vinstdrivna skolor. Resten går kvar i de kommunala. En etnisk och social segregering pågår framför våra ögon.

Det är en skandal av stora mått att den här affärsmodellen inte väcker en samlad motreaktion.

Nu har januariavtalet utfärdat ett tankeförbud mot idén att vinster kan ha något med den här segregationen att göra (något som är ett välbelagt faktum).

Men såhär står det faktiskt också i januariavtalet:

Regeringen ska ”Arbeta vidare med förslag från Skolkommissionen för att öka likvärdigheten i skolan. . .”

Och Skolkommissionen kom med ett förslag som skakar om de vinstdrivna skolornas affärsmodell rejält: lottning skulle avgöra vem som kom in på översökta fristående skolor istället för som i dag köplats.

Inte undra på att det här förslaget väckte starka reaktioner från vinstlobbyn. För lottning skulle innebära att alla som sökte en viss skola skulle ha chansen att komma in, inte bara de vars föräldrar sökte när de föddes.

Lägg till det ett gemensamt kösystem till kommunala och fristående skolor och du har en livsfarlig kombination för vinstdrivna skolor. När exklusiviteten minskar skulle skolornas köer börja fyllas av barn med betydligt mer blandade föräldrar.

Regeringen har här en chans att på riktigt minska segregationen ‒ utan att förbjuda vinsterna.

Jag hoppas att vår nya utbildningsminister Anna Ekström tar den, går fram med förslaget och pressar Liberalerna och Centern att ta ställning. Med den katastrofsituation som skolan står inför borde också Centerpartister och Liberaler kunna sätta elevernas intresse av en skola med mångfald före vinstlobbyns affärsmodell som stavas segregation.

30 jan 2019 | 15:03
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev