DN:s snällism öppnar för nya kry-hål Krys vårdcentral i Lund. Foto: Johan Nilsson / TT
Ledare

DN:s snällism öppnar för nya kry-hål

Ledare Etiska regelverk ersätter inte smartare ersättningssystem till bolagen i välfärden.
8 okt 2020 | 12:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

DN:s ledarsida skriver att företag i välfärden skulle behöva ett etiskt regelverk. Det måste vara något av det dummaste som publicerats på den platsen.

Alla som privatiserat en verksamhet som ska fortsätta betalas med offentliga medel är naturligtvis medvetna om begreppet cream skimming. Eller på svenska, att företagen plockar russinen ur kakan. De privata företagen kommer att tävla om de kunder som betalar sig bäst med givet ersättningssystem. I vården brukar det i praktiken handla om lättbehandlade patienter. I skolan om lättutbildade elever. I arbetsmarknadspolitiken om dem som enklast får jobb efter insats. I hemtjänsten kan det tvärtom vara kunder med stort vårdbehov som blir mest lönsamma. Naturligtvis kommer du att etablera dig nära, och marknadsföra dig mot de lönsammaste kunderna. Det här är grundkursen i privatiseringskunskap.

Naturligtvis kommer du att etablera dig nära, och marknadsföra dig mot de lönsammaste kunderna.

Apoteken och vårdcentralerna exploderar i innerstaden, medan man i glesbygden har svårt att hitta personal. Nu senast Kry:s ”sponsrade” etablering på Sibyllegatan i Stockholm. Vinstdrivna skolor placeras i rika områden. Den privatiserade arbetsförmedlingen i mönsterlandet Australien skapar utanförskap på landsbygden.

Det är därför det är så svårt att utforma ersättningssystemen. Du kan fortsätta dela in kunderna i allt fler ersättningsnivåer och företagen kommer fortsätta plocka russinen ur varje ersättningsnivå-kaka. Och så fort man vill skruva i systemen för att göra cream skimming svårare, som till exempel att ersätta kösystemet till skolorna, så leder till förutsägbara protester från bolagen.

Häromdagen stödde DN:s ledarredaktionen idén att skrota kösystemet till skolor. Lysande. Idag lanserar man istället idén att företagen borde bli lite snällare och inte tänka så mycket på att göra vinst.

Det är svårt att läsa DN Ledare på något annat sätt än att man är nöjd med sakernas tillstånd. Att man är okej med den utveckling som tidningens reportrar nu rapporterar om, med ”kry-hål” som verkar upplagt som smashläge för företaget, men med baksida för skattebetalarna och vårdcentraler med mindre centrala lägen. Vi släpper all kunskap om hur reglering kan utformas och sätter vår tillit till snällhet. Bäva månde sjuka, unga och arbetslösa. Man tar sig för pannan.

8 okt 2020 | 12:50
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev