Enligt Robert Sjunnebo uppstod dagens problematik med spretande bedömningar i sjukpenningärenden – och svårigheter att alls beviljas sjukpenning efter 180 dagars sjukskrivning – efter att en statlig utredning 2009 föreslog införandet av den så kallade DFA-kedjan.
DFA står för diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsnedsättning, och grundtanken är att det inte är en sjukdom som berättigar till ersättning, utan avsaknaden av arbetsförmåga. Arbetsförmågan påverkas av en aktivitetsbegränsning, som i sin tur orsakas av en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
– Det här leder till att Försäkringskassan ofta ber om kompletteringar när de får ett sjukintyg från läkaren eftersom man menar att läkaren inte kunnat göra en tillräcklig bedömning av arbetsförmågan under ett läkarbesök på 10–15 minuter, säger Robert Sjunnebo, enhetschef försäkringsrätt på LO-TCO rättsskydd, till Arbetsvärlden.
Man har kunnat tillämpa lagen på ett annat sätt än vad som är avsett.
Exempelvis kan en person få diagnosen depression med låg energi, dålig sömn och svårigheter att klara av enklare aktiviteter. Då kan Försäkringskassan ge avslag för att det inte är närmare angivet hur patienten är förhindrad från att arbeta.
Från Försäkringskassans håll möts han ofta av resonemang som att det inte tillräckligt tydligt framgår vilka begränsningar som hindrar en sjuk person från att utföra ett ”lättare administrativt jobb med låga krav på fysisk och psykisk förmåga”.
Detta trots att det inte finns något stöd i lagen för att kräva objektiva undersökningsfynd. Lagtexten säger sjukintyg.
– Man har kunnat tillämpa lagen på ett annat sätt än vad som är avsett. Det är möjligt att lagstiftaren behöver kliva in och förtydliga lagen, säger Robert Sjunnebo.
LO-TCO rättsskydd är Sveriges största juridiska byrå för arbetsrätt och socialförsäkringsrätt och har det senaste året sett en kraftig ökning av ärenden där en person överklagat avslag på en ansökan om sjukpenning efter 180 dagars sjukskrivning.
Två mål i högsta instans
Men han har hopp om att Högsta förvaltningsdomstolen kan komma att sätta ner foten.
– Nu har Högsta förvaltningsdomstolen lyft upp två mål där man väntas meddela råd före midsommar. Jag är ombud i ett fall och min kollega i det andra. Det är möjligt att de här fallen kommer ge oss klarhet i hur prövningen mot arbetsmarknaden ska se ut.
Vi kan ofta inte ens föreställa oss i fantasin vad för arbeten Försäkringskassan menar
Det är dock inte helt givet. Det finns nämligen redan i dag en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från 2008 där domstolen specificerar att prövningen ska ske mot faktiskt förekommande arbeten.
– Men Försäkringskassan tolkar domen på så sätt att man kan hänvisa till förmågor i stället för arbeten. Vi kan ofta inte ens föreställa oss i fantasin vad för arbeten Försäkringskassan menar att någon som är sjukskriven och får avslag efter 180 dagar ska klara av, säger Robert Sjunnebo.