IS-stridande måste tas hem och ställas till svars Både Sverige och Europa har mycket jobb att göra nu med att ta ansvar för sina medborgare som anslöt till IS. Bilden: En efterlämnad IS-flagga i spåren av striderna i IS-sista fäste i Baghouz i Syrien i mars 2019. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo

Krönika IS-stridande måste tas hem och ställas till svars

Krönika Det är dags för Sverige och Europa att kliva fram och ta ansvar för sina medborgare som anslutit sig till IS: att ta hem dem och ställa dem inför rätta, skriver Ahmad Al Shrahin, i sin krönika.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Runt 300 personer har lämnat Sverige för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak sedan 2012. Ungefär hälften av dem tros ha återvänt till Sverige, medan runt 100 personer fortfarande befinner sig i regionen.

Det sätt på vilket Säpo har hanterat detta, har placerat Sverige i ett vanskligt läge, både politiskt, moraliskt och utifrån lokalsamhället. Terroristlagar måste ändras när det gäller återvändande IS-stridande. Europa har en plikt till sina medborgare att hålla IS-stridande ansvariga för sina handlingar i en rättslig prövning.

Den svenska regeringens nuvarande hållning skapar ett dilemma, framför allt när det gäller makar eller barn till svenska stridande. En ännu större utmaning är att åtala IS-återvändarna eller förebygga så att de inte åtar sig terroristhandlingar i sina hemländer.

Jag tvivlar på att något land vill ta risken att ta emot tusentals misstänkta kriminella från olika länder för att ställa dem inför rätta.

FN uppskattar att fler än 40 000 utländska anhängare från 110 länder har rest till Syrien och Irak för att ansluta till terroristgrupper.

Tankar om att skapa en internationell tribunal i ett neutralt land för att döma dessa är fantasier. Jag tvivlar på att något land vill ta risken att ta emot tusentals misstänkta kriminella från olika länder för att ställa dem inför rätta.

Att inrätta en internationell domstol i Syrien eller Irak kommer inte heller att fungera, eftersom dessa två länder saknar grundläggande mänskliga rättigheter och ett europeiskt rättssystem.

Kom ihåg att den syriska regimen använde giftgas mot sitt eget folk för att slå ner den syriska revolutionen och man använde terrorister för att attackera länder som Libanon och Irak 2003. Vi ska inte heller glömma att den syriska regimen och Ryssland använde dessa krigare som ursäkt för att slå ner den syriska revolutionen. Det var inte förrän detta var genomfört som de började ta itu med IS – de var alltså mer angelägna om att svartmåla och slå ner ett folkligt uppror för frihet, än att kriga mot IS.

Säkerhetstjänster antingen misslyckades att stoppa dessa agenter från att rekrytera folk, eller så kände de till vad som hände och gjorde ingenting för att stoppa dem.

Säpo borde ha känt till att IS rekryterade i Sverige. Ledningen för säkerhetspolisen måste redogöra hur dessa medborgare rekryterades från Sverige från första början, och hur rekryterare i Sverige kunde föra in dem via Turkiet till Syrien och Irak.

Att ansluta sig till IS är svårt att göra på egen hand. De 40 000 som strömmade till terrororganisationerna kan inte tagit sig in på egen hand. Det måste ha funnits nätverk bakom rekryteringarna, och säkerhetstjänster antingen misslyckades att stoppa dessa agenter från att rekrytera folk, eller så kände de till vad som hände och gjorde ingenting för att stoppa dem.

Oavsett vad kan vi inte blunda för hur säkerhetspolisen har hanterat problemet. Det måste utredas eftersom de har misslyckats i sitt yrkesutövande. Hundratusentals oskyldiga människor har dödats och städer har utplånats med hjälp av dessa utländska krigare.

Säkerhetsorganisationerna måste stoppa detta, för rekryterarna fortsätter jobba med det i Sverige. Vi kan utgå ifrån att samma rekryterare i Sverige rekryterar igen och dödar igen. Vi har än i dag vilande fraktioner i Sverige.

Det är dags för européerna att kliva fram och ta ansvar för sina medborgares handlingar.

Det är dags för européerna att kliva fram och ta ansvar för sina medborgares handlingar. Några frågor som Sverige och Europa måste fundera över:

  • Vem tillät dessa krigare att flytta till Syrien och Irak?
  • Vad gjorde säkerhetstjänsterna när dessa stora skaror krigare reste till Syrien och Irak?
  • Varför vill inte Sverige ta tillbaka sina medborgare och ställa dem inför rätta?
  • Är det inte dags att Sverige och andra europeiska länder skärper sig och tar konsekvenserna och ansvaret att ta itu med sina egna medborgare?
  • Borde vi inte få se ansvariga för säkerhetstjänsterna ställda inför rätta för den oreda som de har orsakat?

Den enda logiska lösningen är att avtala om en europeisk terroristlag, som varje land skriver under på att upprätthålla,

Sverige har ingen laglig rätt att jaga dessa krigare. Det måste rättas till. Det är inte läge att dra tillbaka medborgarskap – det är oansvarigt. Sverige ansvarar för sina medborgare precis som föräldrar ansvarar för sina barn.

Många har visserligen dubbla medborgarskap, men om de har bara svenskt medborgarskap? Kommer de att tillåtas återvända utan några som helst konsekvenser?

Den enda logiska lösningen är att avtala om en europeisk terroristlag, som varje land skriver under på att upprätthålla, och att ta tillbaka deras medborgare och åtala dem enligt den nya lagen. Vem som helst som länge har befunnit sig i områden under IS-kontroll har sannolikt begått kriminella handlingar.

Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar