Komvux föreslås öppnas för fler som har utbildning Utredaren Roger Mörtvik presenterar slutbetänkandet för komvuxutredningen i dag. Foto: Hanna Franzén/TT

Komvux föreslås öppnas för fler som har utbildning

Omställning Öppna komvux för yrkesväxling mitt i livet, även för den som har annan utbildning, föreslår komvuxutredningen i dag. Förslaget får spontant ett direkt muntligt stöd från gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).
3 sep 2018 | 15:02
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Med mindre än en vecka kvar till valet lämnade komvuxutredningen i dag över sina förslag till gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). Uppdraget har bland annat varit att utreda huruvida särvux som i dag är en egen skolform, ska inlemmas i den kommunala vuxenutbildningen, där både sfi och yrkesvux finns i dag.

De här nya behoven kräver också ett nytt Komvux.

Men utredningen har också tittat på möjligheten att förändra urvalsreglerna till den kommunala vuxenutbildningen. I dag ger reglerna individer med minst utbildning företräde.

– Men tillgång till vuxenutbildning har blivit allt viktigare för nyanlända och arbetslösa som tidigare ofta gick kortare arbetsmarknadsutbildning. Den har också blivit allt viktigare för omställningen. De här nya behoven kräver också ett nytt Komvux.

Det menade i dag regeringens särskilda utredare, Roger Mörtvik, som tidigare har varit bland annat den förra gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialics statssekreterare, dessförinnan samhällspolitisk chef på TCO.

Prioritera efter behov, inte utbildningsnivå

Det nya Komvux Roger Mörtvik vill se föreslås få en skollag som tydligt visar att utbildningsformen är en viktig del av kompetensförsörjningen och som förberedelse för vidare studier.

En viktig förändring är att urvalsreglerna ska prioritera individer med störst behov av utbildning, inte lägst utbildning.

– Störst behov är ofta samma som de med minst utbildning, men problemet är att dagens prioriteringar gör att de som har andra utbildningar, som en akademiker från Syrien vill läsa till undersköterska eller en arbetslös som behöver skola om sig, har svårt att få delta, säger Roger Mörtvik. Nya urvalsregler skulle innebära att man ska kunna ta hänsyn till fler faktorer lägst, vilket skulle öppna för fler personer som vill yrkesväxla.

Omedelbart stöd från ministern

Utredningen föreslår också att Komvux får färre och bredare studieförberedande program för att göra det enklare för vuxna med brokig bakgrund kunna sy ihop en gymnasieexamen, enligt Roger Mörtvik ska det också göra det enklare för både skolor och kommuner att få till stånd utbildningar utan att tvingas sänka kraven i utbildningarna.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) ser flera ”intressanta förslag” i komvuxutredningen och skickar ut den på remiss direkt.
Foto: Hanna Franzén/TT

Förändrade urvalsregler fick ett omedelbart stöd på pressträffen av gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S), som tyckte att det var ett av de mest intressanta förslagen.

– Jag har hört från samtliga utbildningsanordnare att det behövs nya urvalsregler, sade hon på måndagens pressträff. Komvux spelar en allt större roll i kompetensförsörjningen, framför allt genom den regionala komvuxutbildningen.

Enligt ministern går utredningen direkt på remiss.

Roger Mörtvik berättar att man tidigt i utredningsarbetet konstaterade att det saknades data och statistik om komvux. Därför har man gått ut med enkäter, gjort besök hos utbildningsanordnarna och försökt bygga så mycket av förslagen som möjligt på professionernas erfarenheter.

Förslagen i korthet

  • Det ska framgå tydligt i skollagen att komvux är den del i kompetensförsörjningen och förberedelser till fortsatta studier.
  • Urvalskriterierna ändras så att störst behov ger förtur, i stället för minst utbildning.
  • Halvera gymnasieskolans sex studieförberedande program till tre program i komvux för att förenkla för äldre att få ihop en gymnasieexamen.
  • Öka möjligheten till komvuxinriktning på lärarhögskolan, och stärk lärarnas kompetensutveckling.
  • Särvux blir en del av komvux.
  • Personer med intellektuella funktionshinder får möjlighet till vidare studier.
  • Betygsrätt införs som krav för enskilda utbildningsanordnare.
  • Betygsskalan för grundvux, sfi och grundläggande särvux förenklas.
+ Expandera
3 sep 2018 | 15:02
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Berndt Ericsson 10 sep 2018:

    Besrämmelsen ”störst behov” har vi haft en gång i tiden. Denna avskaffades därför den var svår att tillämpa. På vilket sätt skulle detta kunna verifieras och bedömas? Den gav upphov till mycket orättssäkra bedömningar och innebar att det fördelningspolitiska perspektivet helt försvann. Skulle verkligen inte rekommenderas. Dessutom viktigt att lägga märke till att det finns inget som hindrar kommunen att använda de resurser man fått i det gene4ella bidraget fullt ut vilket skulle innebära att urval knappast skulle behöva göras om man dessutom satsar på behovsanalyser hos medborgarna!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev